Ноћ музеја

Будимпешта – Традиционални 20 по реду пројекат „Ноћ музеја“ у Мађарској одржаће се 25. јуна а међу 400 музеја и галерија, са преко 2000 различитих програма учествоваће и Уметнички простор КРУГ смештен у чувеној палати Текелијанум у самом срцу Будимпеште. Том приликом биће приказана изложба посвећена Николи Добровићу чувеном српском архитекти рођеном у Печују.

(ре)КОНСТРУКЦИЈА: Плакат и Добровић

Учесници: Студенти Академије техничких струковних студија Београд, Одсек Београдска политехника, студијски програм Графички дизајн

Аутори: Наталија Ђукић, Јелена Дробац, Предраг Максић, Давид Типшин

Изложбу отвара : Милан Ђурић, академски уметник

Организација: Академија техничких струковних студија Београд, БИНА, Удружење уметника КРУГ

Студентска радионица и изложба (ре)КОНСТРУКЦИЈА: Плакат и Добровић једна је у низу активности којима се обележава 125. година од рођења архитекте Николе Добровића (1897-1967). Рођен у Печују, био је професор Архитектонског факултета – Универзитета у Београду, редовни члан Српске академије наука и уметности и један од најзначајнијих фигура српске и југословенске архитектуре. Најзначнија дела овог архитекте настају у периоду промене концепта графичког дизајна, типографске праксе и оглашавања у Србији и у свету. Добројевићеви савременици су, за потребе тадашње тржишне комуникације, тражили реконструкцију постојеће дизајнерске праксе и естетике. Нови постулати су били: визуелно-синтактично разглобљавање језика, укидање илустративности и декорације, распоређивање текстова у блокове, експериментисање бојом, технологијом и материјалом, транснационалност естетике, нова организација стране и садржаја, типографска хијерархија.

Ноћ музеја