Новак: Косово може да рачуна на помоћ Мађарске за добијање визне либерализације

Приштина- Председница Мађарске Каталина Новак је након састанка са председницом тзв. Косова Вјосом Османи и рекла да ће Мађарска подржати Косово у процесу либерализације визног режима.

Приштински медији преносе да је говорећи о дијалогу Београда и Приштине Новак рекла да тај процес треба наставити и да треба наћи компромис између обеју страна.

„Што се тиче либерализације виза, залажемо се за укидање виза од првог дана и желимо да се оне укину што је пре могуће. Косово може да рачуна на помоћ Мађарске да што пре добије визну либерализацију“, рекла је Новак.

Председница тзв. Косова Вјоса Османи састала се данас са мађарском председницом Каталин Новак и том приликом истакла да тзв. Косово рачуна на подршку те земље у процесу либерализације виза, преноси Љајми.
„Мађарска је стајала уз нас у различитим временима, укључујући и када смо се носили са пандемијом. Наши односи су засновани на снажној историјској основи и пре свега нас уједињују заједничке вредности. Мађарска је увек подржавала либерализацију виза за Косово, па вас позивамо да још једном будете шампион у овој подршци и да се тај процес заврши током ове године, за време чешког преседавања”, рекла је Османи.

Додала је да се тзв. Косово суочава са многим кризама између осталог и са енергетском и да од Мађарке очекује подршку на путу Косова ка ЕУ.

“Дошло је време да се односи Косова са ЕУ подигну на виши ниво, због чега ће Косово ове године поднети захтев за статус земље кандидата. Очекујемо континуирану подршку Мађарске, како би Косово било тамо где му је место у великој европској породици“, изјавила је Османи.

Она је рекла да је прошло више од четири године откако је Косово испунило критеријуме за либерализацију визног режима.

„Желим да вам захвалим на посети у нади да ћемо између наших земаља отворити нова поглавља сарадње и надам се да ћемо у будућности имати и друге посете, уз доста сарадње и размене искустава”, додала је Османи.