Нови Сад: књижевни или сасвим обичан град?

Нови Сад, 30. март 2022.- Да ли је Нови Сад књижевни град? Одговор на то питање даће нови пројекат у новосадској Културној станици Свилара, „Нови Сад: књижевни или сасвим обичан град?”, који подразумева серију разговора са новосадским писцима и писцима који су повезани са Новим Садом. Пројекат ће осветлити низ питања у вези са односом града и књижевне уметности некад и сад, а први у низу разговора биће одржан 30. марта у Културној станици Свилара са почетком у 19.30 часова, на ком ће говорити познати писац и добитник НИН-ове награде, Радослав Петковић.

Какав је лични доживљај града код писаца у њиховом опусу, али и у њиховом доживљају света, уметности и егзистенције и да ли се сећају првих утисака које су имали о Новом Саду?  Која су то места која за њих имају посебан значај и са којим градовима могу да упореде Нови Сад? Који новосадски писци и уметници су за њих важни? Које догађаје из историје Новог Сада би издвојили и како виде Нови Сад у будућности, само су нека од питања на која ће одговарати познати аутори у разговорима са професором књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду и књижевним критичаром Владимиром Гвозденом,  који је, заједно са координаторком мреже културних станица у Новом Саду, Виолетом Ђерковић, аутор концепта и покретач серије разговора „Нови Сад: књижевни или сасвим обичан град?”.

Фото/ Извор: Европска престоница културе

Као аутор концепта ових разговора, Владимир Гвозден истиче да је идеја циклуса „Нови Сад: књижевни или сасвим обичан град?” да се, у години престижне титуле Европске престонице културе, кроз разговоре са писцима сагледа каква је реална слика о Новом Саду.

„Сматрамо да писци баштине изоштрен доживљај света и текста и да могу да нам кажу много о нама самима. Као што је познато, Нови Сад, у 19. веку назван Српска Атина, има богату књижевну и културну традицију, али савремени уметници и интелектуалци су ти који ће нам рећи колики је Нови Сад у симболичком смислу, каква је његова специфична тежина, које је његово место на мапи европске културе, по чему се он разликује од других градова, како виде његово место у свету и како виде текстове који се пишу у њему и о њему”, рекао је Гвозден.

Културна станица Свилара део је мреже културних станица у Новом Саду, које обухватају ревитализоване и нове културне просторе широм града и у његовој околини, настале у оквиру пројекта Европске престонице културе.

Детаљан програм Културних станица можете пронаћи на сајту kulturnestanice.rs.

Извор: РТВ