Нови сазив Парламента Мађарске – Виктор Орбан и званично пети пут премијер

Будимпешта, 02. мај 2022.- Непуних месец дана након општих избора у Мађарској данас је у Будимпешти одржана конститутивна седница новог сазива парламернта, на којој је Виктор Орбан,  председник владајућег Фидеса, по пети пут, а четврти пут узастопно изабран за премијера.

Скуп је, након интонирања химне, свечано отворио одлазећи шеф државе Јанош Адер, а седницу је потом водио Бела Тури-Ковач као најстарији посланик. Извештаји председника Државне изборне комисије и Државног изборног уреда, Андраша Теглашија и Атиле Нађа, о резултатима гласања 3. априла прихваћени су без расправе, да би потом посланици положили заклетву.

Нови сазив Парламента Мађарске (Фото: Парламент)

У парламенту са 199 места чак 135 је припало владајућој коалицији, с тим да посланичка група Фидеса броји 117, а Хришћанско-демократске народне партије 18 делегата.

Уједињена опозиција је доделила Демократској коалицији 15, Јобику, Моментуму и Мађарској социјалистичкој партији по 10, Дијалогу 6, а ЛМП-у пет мандата. Изван та два табора у највише представничко тело земље ушла је још само крајње десничарска Наша домовина (6 места), док се један посланик прогласио независним.  

На изборима су, на посебним листама, учествовали и припадници 12 (од 13 званично признатих) националноим мањина, сви сем ромске заједнице, а један од њих, представник немачке мањине, добио је звање пуноправног посланика. Преосталих једанаст имају могућност учешћа на седницама, али не и право гласа, а међу њима је поново и српски кандидат Љубомир Алексов.   

За председника парламента је, вољом већине изражене тајним гласањем, још једном изабран Ласло Кевер, један од оснивача Фидеса, јавним изјашњавањем именовани су и потпредседници и други званичници, као и чланови сталних парламентарних одбора.

Председник државе Адер, који ће после два мандата ту више протоколарну титулу предати 10. маја Каталин Новак, указао је на велики изборни успех актуелне коалиције, али и на предстојећи тежак период због рата у Украјини.

„Данас у Европи постоје само двојица руководилаца који се истински залажу за мир: папа Фрања и Виктор Орбан, а у доношењу будућих кључних одлука интереси Мађарске и њених грађана морају да буду на првом месту“, рекао је Адер.