Новинар Срђан Басић предавач у школи медијске писмености

Будимпешта- Срђан Басић, новинар с вишедеценијским искуством, 4. марта одржао је предавање полазницима школе медијске писмености у просторијама галерије Круг у будимпештанском Текелијануму, где је смештена и Варош ТВ.

Басићев наратив био је едукативан и обухватао више сфера, од лекција о лингвистици све до конкретних примера из новинарске праксе.

Срђан Басић са полазницима школе медијске писмености Варош РТВ-а

“Нисам се посебно припремао за предавање зато што је тема била искуство новинара кроз деценије које је радио. Ја сам 40 година био новинар, тако да имам велико искуство, а сем тога, радио сам практично у свим медијима”, говори Басић, истичући да је веома важно бити истрајан у новинарком раду.

Кроз кратку ретроспективу, он се присећа рада у медијима, и истиче комплексност рада на телевизији:

“Био сам дугогодишњи дописник Танјуга, управо из Будимпеште. Онда сам се вратио у Нови Сад, поново сам био дописник из Војводине и Новог Сада. Последњих пет година своје каријере радио сам на телевизији Војводине. Значи, сем писања, сем фоно извештаја који су везани за радио, почео сам да радим и за телевизију. На телевизији је то много другачије и компликованије, зато што очекују од једног човека да ради више ствари истовремено.”

Ово двосатно предавање имало је изузетан значај у напретку омладинске редакције ВАРОШ РТВ-а. Препричавајући своје богато искуство Басић је у пар битних лекција осврнуо се на суштину и кључ успеха. Истакао је колико је важно бити упућен у општу културу и језике:

“Најважније је да имају опште образовање. То значи да треба завршити факултет или неку сличну школу, треба имати љубав према језицима, према свом матерњем језику пре свега. Енглески се сматра обавезним, а мени је прозор у свет био упрво мадјарски језик.”

Упорност код Басића није ништа мање битна:

“Посаветовао сам их да треба да буду упорни. Ако наиђу на прву препреку- да не стану, да не одустану.”

За сам крај, Басић шаље битну поруку младима:

“Знатижеља је веома битна, јер она подстиче човека да сваки дан научи нешто ново. Ако тога нема, ако је све равно одавде со Косова како кажу, онда човек стагнира, нема маште, нема идеја.”

Деветоро младих, будућих новинара, сниматеља и монтажера бележило је речи предавача и практично увежбавало научено кроз задатке.

Након доношења генералног закључка о предавању, исто се и завршило уз охрабрујуће речи Срђана Басића својим потенцијалним наследницима.

Подмладак ВАРОШ РТВ-а изразио је жељу за поновним сусретом са цењеним предавачем, те се истом и нада.

Јана Шошић