Обележавање 23. октобра без централне прославе

Овога пута помен на 23. октобар 1956. године, када је у Мађарској избила револуција против совјетске окупације, одржаће се без централне прославе у Будимпешти – саопштио је информациони директор владајућег Фидеса Иштван Холик.

Премијер Виктор Орбан ће традиционални говор одржати у Залаегерсегу, на западу земље, а окупљања у мађарској престоници су најавили само лидери појединих опозиционих странака и друштвених организација.

„Ове године централне манифестације неће бити, али ће се чланови и симпатизери владајућих странака (Фидеса и демохришћана) на локалном и регионалном нивоу на достојанствен начин присетити догађаја од пре 66 година“, изјавио је високи функционер Фидеса у интервјуу провладином „Мађар немзету“.

Фото: Са прошлогодишње прославе 23. октобра (Мађар немзет)

Холик је подсетио на 23. октобар 2006. године када су у  Будимпешти избили велики нереди, „па смо се сусрели са оштрицама мачева „ђурчаниста“ (следбеници бившег премијера Ференца Ђурчања – прим. аут.)“.

У ток контексту Холик је реаговао на наступ Ђурчањове супруге Кларе Добрев, која је у име Демократске коалиције, највеће опозиционе странке, позвала становнике Будимпеште да изађу на улице и изразе неслагање са мерама актуелне владе, „одговорне за све већу кризу и распад државе“.

„Не заборавимо наше хероје, а управо је Ђурчањова партија духовни наследник оних који су у крви угушили устанак“, додао је први човек Фидеса задужен за информисање.  

Холик, међутим, није реаговао на најаву протестног дефилеа наставника и ђака од Калвин трга до Техничког факултета у Будиму, као ни на позив градоначелника Будимпеште Гергеља Карачоња да што више људи изађе на та места.

Велики одзив се очекује у градићу између Балатона и границе према Аустрији, где ће председник владе Орбан свечано отворити „Миндсентинеум“, обновљено здање у којем ће се, поред других поставки и садржаја, наћи и стална изложба посвећена некадашњем мађарском кардиналу Јожефу Миндсентију – саопштио је портпарол владе Берталан Хаваши.

Очекује се да ће мађарски премијер ту одржати и празнични говор посвећен револуцији из 1956, који је изостао једино 2020. године због пандемије коронавируса.

За Варош РТВ пише Срђан Басић