Одавно незабележена инфлација у Мађарској

Будимпешта- У протеклих годину дана режијски трошкови у Мађарској су повећани за 62,1 одсто, а само у прошлом месецу чак за 59 процената, наводи се у званичном саопштењу Централног статистичког завода. За минулих 12 месеци инфлација је порасла за нешто више од 20 одсто, што је последњи пут забележено у новембру 1996. године, истиче се у напису независне „Непсаве“.

Највише је поскупео гас, за 121, затим струја за 29 одсто, а нагло су скочиле и цене појединих основних животних намирница: хлеба (76,2), сира (68), теста (60,2), док су јаја (53,7) постала луксузни артикал.

Скупља су и алкохолна пића (за 14,7 процената), дувански производи (13,2), затим услуге (8,2), улазнице за спортска такмичења и културне приредбе (16,6), станарине (12,6)…

Истовремено је национална валута достигла нови негативни рекорд – на данашњи дан просечна вредност евра износи 427, 89, а долара 440,78 форинти – чиме неумитно поскупљује сва роба из увоза.  

Фото: Илустрација Shutterstock-a  

Ситуација би била још тежа да мађарска влада летос није привремено  замрзла цене енергената и главних намирница, али се инфлација, упркос томе, отргла контроли.

Премијер Виктор Орбан сматра да дивљању цена може да стане на пут једино завршетак рата у Украјини, односно укидање санкција Запада према Русији.

„Морамо да примимо к знању, а ништа друго нам ни не преостаје, да јачање долара према евру аутоматски слаби форинту. Цене хране ће пасти чим престану санкције, које су производ погрешне политике Европске уније“, изјавио је мађарски премијер одговарајући на питања посланика на седници парламента, додајући да ће влада учинити све да се смање трошкови пословања и повећају зараде запослених, док ће пензионери добити ванредну помоћ.

За Варош РТВ пише Срђан Басић