Одликовање за Епископа Иринеја

Београд, 28. септембар 2021. – Епископ новосадски, бачки, сомборски и сегедински Иринеј Буловић одликован је данас на свечаности у Патријаршији, којој је присуствовао и патријарх српски Порфирије, Средњим крстом мађарског ордена заслуге. Овим великим признањем одликовао га је председник Мађарске Јанош Адер, на предлог премијера Виктора Орбана.
Ово велико призање доделио му је Жолт Шемјен, вицепремијер, а додели су, поред патријарха Порфирија и највиших црквених веродостојника присуствовали и Љубомир Алексов, српски представник у Парламенту Мађарске, Атила Пинтер мађарски амбасадор у Београду, као и народни посланик др Балинт Пастор, испред Савеза Војвођанских Мађара.

Заменик премијера Мађарске Жолт Шемјен разговарао је у Београду и са патријархом српским Порфиријем, саопштено је из амбасаде Мађарске у Београду. Овај догађај је добар показатељ да је процес помирења између два народа био од користи обема странама и да су односи достигли изузетно висок ниво. Мађарска и Србија су се избориле са својом прошлошћу и сада заједно граде своју будућност, наводи се у саопштењу.