Одржана бурна седница ССМ – Сегединска српска школа на путу ка самосталности – Аница Пандуровић нови в.д. директора Српског образовног центра Никола Тесла

Будимпешта – На дневном реду последње овогодишње седнице Скупштине Самоуправе Срба у Мађарској, која је одржана 8. децембра 2023. године без присуства шефа канцеларије организације, али уз присуство званичног правника ССМ и уз учешће свих чланова овог тела, нашла су се финансијска, институционална , персонална и питања везана за статут.

Скупштина је прихватила предлог да Самоуправа убудуће функционише са два потпредседника у различитим статусима; један са овлашћењем општег заменика у пуном радном односу, а други у друштвеној функцији, као хонорарни сарадник.

Прихваћен је извештај о извршењу буџета ССМ и њених институција закључно са 30.09. 2023. године, а руководиоци институција су овлашћени да у року од 10 дана саставе предлог о извршењу буџета привремене мере ликвидности до 31. 03. 2024. године.

У плану рада Самоуправе за 2024.-у годину утврђена су четири датума одржавања седнице Скупштине: 23. фебруар, 24. мај, 13. септембар и 29. новембар.

Скупштина је донела принципијелну одлуку о статусној реорганизацији СОЦ Никола Тесла, према којој се, из поменутог центра издваја подружница у Сегедину која ће убудуће самостално функционисати под називом „Српско забавиште и основна школа у Сегедину“. У одлуци се налаже да се документација потребна за такву врсту реогранизације мора припремити до фебруарског заседања Скупштине ССМ.

Тачка која је изазвала највише пажње српске заједнице тицала се опозива директора СОЦ Никола Тесла у Будимпешти. Право да се обрате осим скупштинара имао је један ученика, а два текста малолетних ђака који су била присутна прочитали су скупштинари Митар Кркељић и др Јованка Ластић., као и петицију. Такође Скупштини се обратио један родитељ и двоје запослених у школи. Такође реч је добио и Андрија Роцков који је изнео свој став. Било и вршења притиска на скупштинаре, а нажалост дошло је и до вређања скупштинара који су ову одлуку изгласали на демократски начин.

Скупштина је већином гласова донела одлуку да изгласа неповерење и опозове вишег руководиоца Српског забавишта, основне школе, гимназије, колегијума и библиотеке „Никола Тесла“ др Јованку Ластић са места директора те институције. Истовремено је Скупштина одлучила да ће је од 08. децембра 2023. године заменити једна од досадашњих заменица директора- Аница Пандуровић, у својству вршиоца дужности функције директора.

Скупштинари су на затвореној седници, тајним гласањем одлучивали о додели две Светосавске награде и две Повеље Сава Текелија. У тачци под разно договорено је да се Светосавски бал приреди 27. јануара 2024. године, у хотелу „Хунгарија“.