Окупљање православне омладине

Будимпешта – У недељу 17. децембра 2023. у просторијама Српске црквене општине у Будимпешти одржано је прво окупљање православне омладине. Том приликом млади су могли да се друже, разматрају теме важне за њих и свештенству постављају питања на које иначе не могу добити одговоре.

Неколико студената и младих осетило је потребу за oкупљањем у Будимпешти где ће моћи духовно да напредују и да се међусобно повежу, па су вођени том идејом кренули у реализацију њиховог плана. Духовници будимпештанског Храма Светог Георгија протојереј Зоран Остојић и јереј Никола Почуча су са великим одобрењем подржали ову идеју. Током првог окупљања стрпљиво су одговарали на многобројна питања која су имали ови млади људи.

„Ово је изузетна прлика да се једном у току недеље окупимо, одступимо од свакодневних обавеза и заједно радимо на духвном напредовању, нађемо времена за неку другачију перспективу и здраво друштвено окружење. Ово је нарочито битно у модерним временима, када од брзине живљења, материјалног изобиља или презатрпаности информацијама заборављамо да застанемо на тренутак и питамо она питања од есенцијалног значаја. Сада се та прилика пружа бар једном недељно, управо нама младима, да своју младост усмеримо у неком здравијем правцу. Желимо да овим окупљњима поставимо позитиван примјер и покажемо свима онима који желе да се духовно усавршавају нису сами и свима онима који имаји недоумице, да имају где да их разреше, и то на нама младима приступачнији начин“ – рекао је Павле Ковачевић, један од идејниха покретач овог скупа.

Ово окупљање је како смо сазнали те вечери трајало доста дуже него што је првобитно планирано, али судећи по изобиљу тема које су отворене, долазимо до закључка да је овај вид окупљања младих био и више него потребан. Они осим ових дружења имају у плану и разне друге активности. „Такође планирамо да када се прилика за то укаже заједнички обилазимо наше светиње и места од духовног значаја за наш народ у Мађарској, као и да помогнемо у разним акцијама за потребе наше цркве“ – изјавила је Љиљана Ковјанић.

На првом окупљању било их је десетак, али се иницијатори овог окупљања надају да ће их наредни пут бити већ мало више. Поручују да се радују сваком будућем сусрету, а Павле Ковачевић још додаје да се воде оним што је речено у светом јеванђељу „Јер гдје су двојица или тројица сабрана у моје име, и ја сам тамо међу њима.“ Наредно окупљање планирано је средином јануара наредне године и наставиће да се одржава сваке суботе у 16.30 часова. Организатори позивају све младе да им се придруже, да питају шта их занима и да слушају мудре речи духовника, те тако добију свој простор за духовно напредовање.

Омладинска редакција