Окупљање српских студената у Амбасади Републике Србије у Будимпешти

Будимпешта- Српски студенти у Мађарској окупљени око Удружења српских студената у иностранству (ОССИ) посетили су 21. маја Амбасаду Србије у Будимпешти.

У име домаћина присутне студенте је поздравила конзул Светлана Станковић и том приликом изјавила да јој је драго да ова организација постоји и у Мађарској и да она подржава њен рад, али да се нада да ће их приликом наредног сусрета бити у већем броју.

Српски студенти и Амбасади Србије у Будимпешти (Фото: ОССИ, Данка Росић)

Рад ОССИ-ја који има за циљ да окупи и повеже све српске интелектуалце расуте по свету и подстакне размену искустава и знања између њих представиле су Ана Добрић и Љиљана Ковјанић директорка и заменица огранка у Мађарској.

„ За кратко време од пар месеци, формирана је заједница преко друштвених мрежа која за сада броји око 60-ак српских студената у Мађарској, али јасно је да  је тај број студената много већи“ – рекла је Ана Добрић.

Оне су у свом обраћању представили досадашње резултате  и идеје за будуће пројекте ове организације која постоји већ више од 25 година, указавши на значај повезивања српских студента, којим се подстиче и промовише сарадња са сродним студентским организацијама широм света. Кроз сарадњу са другим организацијама Организација српских студената у иностранству подржава размену знања и искустава српских и страних студената и шири свест о важност српског културног наслеђа кроз организацију разних догађаја. Један од таквих догађаја је дружење које је више пута организовано у Текелијануму у Галерији Круг, у задужбини чувеног добротвора Саве Текелије, који је управо здање Текелијанум основао као дом за сиромашне ђаке који су се школовали у Будимпешти, а сада ОССИ баш у тој згради организује своја окупљања.  

Како би досегнули до што већег броја студената, на пријему у Амбасади Србије је са конзулом договорено да се будући веб сајт ОССИ-ја умрежи са сајтом амбасаде. Том приликом такође је закључено да је најважнији циљ за следећи период регистрација огранка код надлежних мађарских институција јер тиме би се стекли услови за  добијање подршке будућим пројектима и радионицама.

Љиљана Ковјанић

Омладинска редакција ВАРОШ РТВ-а