ОПТАЦИЈА 100 – Преполовљени породица Рус

2023 . година се у српској заједници у Мађарској обележила као година сећања на оптанте који су пре 100 година почели да са исељавањем из Мађарске у своју нову домовини Краљевину СХС. Ово је последица Првог светског рата када је Тријанонским споразумом о миру повучена граница између Србије и Мађарске.

Признато је право Србима и другим јужнословенским народима у Мађарској да могу да оптирају, да се преселе у нову државу што би значило да се одрекну дотадашњег држављанства и приме ново, државе у којој живи већина њиховог матичног народа. Тако је из Мађарске оптирало око дветрећине српског живља, изабравши за своју нову домовину Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.
Ова размена становништва подразумевала је и да су ово право стекли и Мађари и Немци у Војводини, који су такође у року од две године могли да се определе где ће да живе.

Тим поводом снимљен је документарни филм о дирљивом сусрету породица Рус , са једне и са друге стране границе, чији су се потомци први пут срели након оптације.

Српско позориште у Мађарској, Српски институт, Самоуправа Срба у Мађарској и Варош РТВ Вам представљају документарни филм „ОПТАЦИЈА -100 Преполовљени породица Рус“.
Сценарио: Милан Рус
Режија: Миленко Радић
Продукција : Варош РТВ

ОПТАЦИЈА 100 – Преполовљени породица Рус, ВАРОШ РТВ