Орбан: 2023. је била година великих борби, успон у наредној

Будимпешта – Година на измаку је била година велих борби и изазова, становници Мађарске су настојали да сачувају оно што су раније стекли, а у 2024. поново очекујем успон – изјавио је председник мађарске владе Виктор Орбан на завршној међународној конференцији за новинаре одржаној у Будимпешти.

Према његовим речима унутрашња политика ће у средиште поставити породицу, а на спољном плану максимално ће се штитити национални интереси.

„У 2023. имали смо рат у Украјини, терористичке претње, појачану миграцију, растућу инфлацију и неразумне одлуке Брисела, a наша позиција је у свему томе јасна. Настојимо да у сваком погледу изостанемо из ратног сукоба, да нас мимоиђу терористички напади, да зауставимо талас нелегалних досељеника, успоримо дивљање цена и споразумемо се са Европском комисијом, мада нам она стално подмеће ногу и уцењује нас“, додао је премијер на сада већ традиционалном пресу за домаће и стране новинаре, на којем сумира текућу и износи основне планове владе за наредну годину.

У том контексту Орбан је указао на велику важност следећих избора за Европски парламент, заказаних за прву половину јуна 2024, који би могли да донесу заокрет у укупној политици Уније.

„Наше мишљење је да у Бриселу владају бирократе који живе под стакленим звоном, не виде стварни живот и проблеме са којима се суочавају не само Мађари, већ велика већина житеља ЕУ. Нови европарламентарци би могли да Бриселу отворе очи, да схвати своје грешке које је починио у 2023. и почне да их исправља“, прецизирао је мађарски премијер.

Виктор Орбан , Фото: Денеш Ердеш

Орбан је поновио да званична Будимпешта не жели да се ЕУ претвори у неку „супердржаву“, која би чланице третирала као провинцију, већ да она само регулише тржиште, а остави државама да негују своју културу, традицију и сами одлучују како ће да живе. Такво опредељење потврђују и плакати које је у Сегедину видео и аутор овог тексте, на којима је фотографија европских челника, укључујући и председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, а на којој пише: „Нећемо плесати како нам они звиждућу“.

„Мађарска не жели да напусти Унију, већ да преузме политичке смернице и  реформише је“, рекао је лидер земље, која од 1. јула 2024. године, после садашње Шпаније и следеће Белгије, преузима улогу председавајућег.

Тај заокрет би се односио и на став према руско-украјинском рату и спремности за пријем Кијева у чланство. Мађарска сматра да за то још није дошло време, да би најпре требало зауставити сукобе и почети преговоре две стране, а не низати санкције Москви, које више штете наносе оном ко их уводи.  

„Потребно је бити реалнији и уместо преговора о чланству најпре понудити Украјини стратешко партнерство. Не желимо да блокирамо ствари, како то кажу Немци, већ да Брисел донесе добре одлуке. Најављених 50 милијарди евра помоћи Кијеву у наредне четири године, које је иницирало 26 чланица, без нас, нису обезбеђени, већ би морао да се ревидира буџет, да се узме из других фондова, укљућујући и новац намењен Мађарској, чиме се ми не слажемо“, закључио је Орбан.

За Варош РТВ   Срђан Басић