Орбан: Балкану потребни хитан пријем у ЕУ и Маршалов план

Будимпешта, 13. фебруар 2022. – Председник мађарске владе Виктор Орбан је изјавио да постоји врло једноставан рецепт за стабилизацију прилика Балкана, али је штета што то у Бриселу не схватају.

„Потребно је по хитном поступку примити балканске земље у Европску унију, склопити споразум са Србијом и целом региону одобрити нови Маршалов план“, нагласио је мађарски премијер у традиционалном годишњем обраћању нацији, јуче у Будимпешти.

Орбан је, пред више стотина чланова владајућег Фидеса у Базару подно Будимске трвђаве, указао на врло ровиту ситуацију у међународним односима, пре свега због пандемије, украјинске кризе и могућег новог миграционог таласа.

„Мађарску окружује нестабилни регион: Украјина и Западни Балкан, с тим што је Босна и Херцеговина удаљена само 70 километара. На Балкану су велики момци: САД, ЕУ, Русија, Турска. Ми смо релативно мали, али нећемо скрштених руку гледати како велике силе наносе штету нашим суседима“, наставио је мађарски лидер.

Виктор Орбан

Према његовим речима званична Будимпешта неће прихватити одлуке Берлина и Брисела које буду у супротности са интересима Мађарске, а то су мир, привредни развој и пријем тих држава у Унију.

„Никакве санкције, никаква казнена политике, солење памети, ароганција великих сила или нешто друго не долазе у обзир. Не би требало разговарати о Балкану, већ са Балканом и чинити заједничке кораке. Балкан је, као и увек, бескрајно компликован, али је могуће свима прихватљиво решење“, рекао је Орбан и додао да је у овом тренутку, ипак, хитније ублажити украјинско-руски конфликт и по сваку цену спречити евентуални рат.