Орбан и Вучић отворили 89. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду

Нови Сад, 21. мај 2022.- Премијер Мађарске Виктор Орбан и председник Србије Александар Вучић, пастављајући дугогодишње присно пријатељство, отворили су данас 89. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, на којем је управи наш северни сусед почасни гост и главни партнер.  

„Мађарска и Србија могу да рачунају једна на другу, обе земље су безбедне, било да се ради о гасу или прехрамбеним производима“, изјавио ј Орбан у холу Носадског сајма пред бројним гостима, излагачима и новинарима.

Према његовим речима обојица су победила на изборима 3. априла и заслужили су безбрижан одмор, али у овако тешким околностима то није могуће због рата у Украјини, инфлације и претње глађу на бројним тачкама света.

„Добра вест је што и Мађарска и Србија имају јаку пољопривреду и представљају важну прехрамбену резерву за читаву Европу“, додао је уважени гост из Будимпеште.

орбан и вучић сајам нови сад Орбан и Вучић на отварању сајамске приредбе (Фото: МТИ)

Говорећи о рату у Украјини Орбан је изнео мишљење да је „Мађарска у тешкој ситуацији зато што је чланица, а Србија зато што није чланица Европске уније“.

„Тешко је ту паметан бити, а ратни сукоби у Украјини, који отежавају сваки транспорт, подигли су значај брзе пруге Београд – Будимпешта, који су многи критиковали“, закључио је мађарски премијер.

„Мађарска нам је пре седам година била седма земља ЕУ по трговинској размени, а сада је друга, а рачунајући све наше партнере на високом треће месету. Само у овој години већ смо премашили размену од 200 милиона евра, што говори о пријатељству и међусобном поверењу, али и обостраним интересима“, одговорио је Вучић да поздравне речи председника мађарске владе, који је недавно по пети пут (четврти пут узастопно) изабран на ту функцију.

„Питао сам Орбана једну веома важну ствар: да ли можемо да чувамо део енергената у Мађарској, јер сами немамо довољно капацитета, а он ми је у секунди одговорио да је ствар решена. Исто тако бићемо при руци Мађарској ако јој нешто буде недостајало у предстојећим кризним временима“, наставио је Вучић.  

Српски председник је најавио низ промена у аграру, посебно у преради хране, подсећајући и на неколико мађарских инвестиција у тој области.

Сајам ће бити отворен до 27. маја.

За Варош РТВ пише Срђан Басић