Орбан: Мађарска мора да иде напред, а не натраг

Будимпешта, 13. фебруар 2022. – Премијер Мађарске и председник владајућег Фидеса Виктор Орбан наставио је дугу традицију, прекинуту само лане због пандемије. По 23. пут се обратио нацији, истина само у затвореном кругу својих паријских колега, поново у Базару подно Будимске тврђаве, опет у фебруару, али сам датум није био случајан: поклопио се за званичним почетком кампање уочи парламентарних избора заказаних за 3. април.

„Мађарска мора да иде напред, а не назад. Али шта је то напред, а шта натраг?“ запитао се Орбан пред више стотина изабраника и набројао све наводне грехе социјалистичких влада, које су водили Ференц Ђурчањ и Гордон Бајнаи и шта је све учинила актуелна коалиција од 2010. године до сада.  

„У Мађарској је тренутно запослено милион људи више него у Ђурчањово време, а одмах смо помађарили најважније гране тако што су банкарски сектор, медији и енергетска област прешли у мађарско власништво“, наставио је премијер и додао да су потом смањени режијски трошкови породица, снижени разни порези, повећана помоћ породицама, враћена 13. пензија и друго.

Виктор Орбан (Фото: Непсава)

У том контексту навео је и најновије мере владе како би се, у време енергетске кризе и међународне напетости изазване ситуацијом у Украјини, сузбила инфлација: замрзнуте су камате, као и цене основних намирница и горива.

„Уверен сам да Мађари ни овај четврти пут неће насести на лажи и трикове левице и да ћемо моћи да наставимо започето“, закључио је Орбан и позвао грађане да изађу на изборе.

Наступ Орбана је пропраћен с великом пажњом, јер по свему судећи ни овог пута неће бити телевизијског дуела два претендента за премијерку фотељу: њеног актуелног  власника и заједничког кандидата шест највећих опозиционих партија, градоначеника Ходмезевашархеља Петера Марки-Заја.

Орбан није ни одговорио на позив Марки-Заја, а из његовог окружења је стигло објашњење да премијер не жели полемику са „упосленицима“. У Фидесу, наиме, сматрају да је прави лидер опозиције Ђурчањ, а Марки-Зај само његова марионета, свесно гурајући у први план у народу не баш популарног некадашњег председника владе.  

Марки-Зај је, реагујући на Орбаног говор, кратко изјавио да је у њему једино добро што је „последњи у својству премијера“. „Орбан  се више бавио мојим ликом него стварним проблемима земље, биле су то празне приче, мутне слике, букет речи“, додао је победник опозиционих предизбора на својој Фејсбук страници.

И у Мађарској социјалистичкој партији сматрају да је Орбан говорио „о својим утаврелим сновима, а не о мађарској стварности“. „Поново је заиграо на карту миграната, али није споменуо да је 20.000 странаца купило азил, нити о својој олигархији која куди Брисел, а обогатила се новцем ЕУ“, наводи се у саопштењу социјалиста.

За Варош РТВ пише Срђан Басић