Орбан: „Нећемо дозволити да Мађарску било ко увуче у овај рат“

Будимпешта, 25. фебруар 2022.- Председник мађарске владе Виктор Орбан је изјавио да се званична Будимпрешта сагласила са санкцијама Европске уније (ЕУ) против Русије, али да ће и даље на прво место стављати националне интересе.

„Заједнички смо осудили руске ратне кораке против Украјине и јединствено смо одлучили о увођењу санкција. Јасно сам ставио до знања да ћемо следити националне интересе и нећемо дозволити да нас било ко увуче у овај рат“, написао је Орбан на својој Фејсбук страници након ванредног самита лидера чланица ЕУ у Бриселу.

Виктор Орбан (Фото: Фејсбук страница)

Према његовим речима учесници скупа су се саласили да рат није решење ни за какву конфликтну ситуацију, а да санкције не обухватају сектор енергетике, чиме ће у земљама ЕУ бити обезбеђено снабдевање нафтом и гасом.

„Договорено је, такође, да би требало издвојити више новца суседима Украјине, тиме и Мађарској, односно издашније финансирати заштиту граница на истоку“, наставио је Орбан и додао да је на самиту закључено да је у овим тешким тренуцима „неопходно одговорно понашање, јер би исхитрене неодговорне изјаве само погоршале ситуацију и угрозиле безбедност европских грађана“.

За шефа мађарске дипломатије и министра спољне трговине Петера Сијарта такође је најважнија сигурност мађарских држављана. Потврдио је да гранични прелази према Украјини раде максималним капацитетом, како би се прихватили сународници који беже од рата, а – како је навео на Фејсбуку – отворена су и сва мађарска дипломатско-конзуларна представништва у тој земљи.

У пуној приправности је и Мађарска армија, чије јединици, према речима команданта Ромулуса Русин-Сендија, континуирано пристижу у источни део земље. Њихов задатак ће бити да, уколико буде потребно, пруже хуманитарну помоћ избеглицама, али и да спрече евентуални упад страних војника, додао је генерал на конференцији за новинаре.

Протест испред руске амбасаде у Будимпешти (Фото: Непсава)

Испред руске амбасаде у Будумпешти су, у организацији опозиционих партија, одржане мирне демонстрација уз учешће више стотина људи, а њихов заједнички кандидат за премијера Петер Марки-Зај је поручио да је „прошло време Орбанове политичке љуљашке“.

За Варош РТВ пише Срђан Басић