Орбан о вакцини: Влада учинила све, на потезу су послодавци

Будимпешта, новембар 2021. – Председник мађарске владе Виктор Орбан је изјавио да су власти учиниле све што је у њиховој надлежности и моћи да грађане убеде да приме вакцину, а сада су на потезу послодавци, који су добили могућност да запослене обавежу на тај чин или могу да добију чак и отказ.

„Невакцинисани су у животној опасности, њих ће вирус пронаћи, а ако се то догоди доспеће у тешко стање. Најважнија одбрамбена мера су управо вакцине, на располагању имамо 10 милиона доза, а до краја године ће стићи још пет“, истакао је премијер у редовном интервјуу петком на Радио-Кошуту.

Орбан је најавио да ће, уколико се настави ширење епидемије, влада бити приморана да реагује и уведе нове рестриктивне мере. Обавезно вакцинисање није поменуо, сем да ће сви запослени у државним службама „пре или касније морати то да учине“, најпре они који долазе у додир са становништвом.

Подстрек јединој правој заштити од ковида-19 и његових мутираних сојева биће „Недеља вакцинације“, за коју поједини стручњаци кажу да је требало да се организује још много раније. Од 22. новембра ће се, наиме, у 101 здравственој установи широм земље давати цепива без заказивања и регистрације, а на располагању грађанима ће бити пет вакцина: фајзер, модерна, астра зенека, јансен и синофарм, пошто је спутњик већ потрошен.

Премијeр Орбан је, дајући пример, недавно примио и трећу дозу: после две кинеске определио се за модерну.

Борби против пандемије требало би да допринесе и најновија уредба владе, донета 1. новембра. Она је, поред осталог, поново прописала обавезно ношење маске у средствима јавног превоза и на станицама, а послодавцима је дата могућност да у наредних 45 дана наложе запосленима да се вакцинишу, или ће сносити последице.

Према досадашњим реакцијама мало је фирми спремних за тако драстичне мере. Директори очигледно још ослушкују развој догађаја, а оклевање правдају разним разлозима. За једне уредба је прилично непрецизна, па би касније могло да дође до судских спорова, други тврде да на тржишту нема довољно адекватне радне снаге која би заменила невакцинисане, а има и оних који здравствене одлуке сматрају приватном ствари сваког појединца.

Синдикати Воланбуса и Мађарске државне железнице (МАВ), два највећа превозника путника и робе, упозоравају да би у случају строге примене препоруке о вакцинисање ти колективи могли да ставе катанац на врата.

Изузетак је, за сада, Политехнички факултет у Сегедину, где је запосленима наређено да се до средине децембра вакцинишу. У супротном ће бити послати на једногодишње неплаћено одсуство, а потом следи отказ. Обавезно цепљење у социјалним установама и домовима за бескућнике најавио је и градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ.     

За Варош РТВ пише Срђан Басић