Орбан позвао сународнике у окружењу да учествују на изборима

Мађарски премијер и председник владајућег Савеза демократске омладине (Фидес) Виктор Орбан позвао је двојне држављане у суседним државама да гласају на предстојећим парламентарним изборима, а Национални изборни уред (НВИ – Nemzeti Választási Iroda) је, знатно раније него пре четири године, послао писмана упутства како да се заинтересовани у окружењу региструју и тиме стекну право да утичу на политички живот у матици.

„Обраћам вам се јер ће се следећег пролећа у Мађарској одржати парламентарни избори. Прошло је скоро 12 година откако смо прешли границе које су делиле нацију и поново смо ујединили Мађаре. Ово су сада већ трећи избори након увођења двојног држављанства, чиме смо затворили тужне спомене на срамни референдум 5. децембра 2004. године“, наводи се у Орбановом писму послатом на адресе потенцијалних бирача.

Виктор Орбан (Фото: ЕРА)

Према његовим речима Мађарска се сада суочава с новим изазовима. Са коронавирусом и свет се променио, ушли смо у доба пуним опасности, где ће само она нација бити успешна која се држи заједно. За слобуду у Карпатском басену се, наставио је Орбан, стално треба борити, а за то су потребни не само срце и ум, већ и снага која се налази у јединству.

„Следећег пролећа од нас зависи којим путем ће даље ићи наш народ. Не смемо се вратити натраг, Мађарска може да иде само напред. Зато вас као премијер подстичем да будете део заједничке одлуке, гласајте на наредним изборима“, закључио је у поруци Орбан.

Тим поводом огласио се и државни секретар у Кабинету председника владе Чаба Деметер, подсетивши да је поменутог дана, за време владе Ференца Ђурчања, пропао плебисцит о двојном држављанству и давању права гласа Мађарима у окружењу, што је исправила тек следећа коалиција,

„Од тада је више од милион и 100.000 наших сународника у суседним земљама добило и мађарски пасош, а тиме и могућност да на општим изборима изразе своје мишљење и утичу на исход гласања“, додао је високи функционер на својој Фејсбук страници.

Пре избора, како се наводи у материјалу НВИ, потребна је регистрација, која важи 10 година. То значи да они који су се већ пријавили не морају поново да то учине, али упркос томе послато је око 770.000 формулара.

Мађари у суседним државама, који немају пријављено пребивалиште у матичној земљи, могу да заокружују само партијске листе, а досадашњи званични резултати показују да у више од 90 одсто случајева глас дају конзервативној коалицији, коју чине Фидес и (сателитска) Хришћанско-демократска народна партија.

За Варош РТВ пише Срђан Басић