Орбан: Спољна политика Мађарске следи националне интересе

Будимпешта – Председник мађарске владе Виктор Орбан је изјавио да се спољна политика земље заснива на националним интересима и да ће и убудуће јасно и храбро износити своје ставове као суверена држава, не подилазећи жељама великих сила.

„Главни задатак наше спољне политике је да у свакој ситуацији дефинише шта је то национални интерес и делује у том смеру. Таква спољна политика пуна је духовног садржаја, у себи носи принципе и вредности, али мора истовремено да буде и флексибилна зависно од датих околности“, додао је мађарски премијер на завршетку саветовања у Мађарском спољнополитичког институту (МСИ), организованом поводом 50-огодишњице оснивања ове будимпештанске установе.  

Према његовим речима спољна политика земље у последњих неколико година никада није била активнија, гледано читав век уназад, доказујући да и једна мала држава може да буде самостална.

„Ми Мађари нисмо светска велесила, немамо такву војну и економску моћ, али имамо потребу да сами креирамо своју судбину и очекујемо да други, већи од нас, прихвате то уз дужно поштовање“, закључио је Орбан.

Виктор Орбан на саветовању у МСИ (Фото: ПА/ЕФЕ Силард Костичак)

Излагање мађарског премијера је, нема сумње, било усмерено ка Западу, Сједињеним Америчким Државама и Бриселу, одакле стижу све јаче и учесталије критике на рачун Будимпеште због њеног става према рату у Украјини, односима са Русијом и мигрантској кризи.

Такво опредељење потврдио је и министар спољне трговине и дипломатије Петер Сијарто, истакавши на саслушању у Спољнополитичком одбору парламента да у овом тренутку, када се Европа суочава са озбиљним безбедносним изазовима, „мађарска влада мора ефикасно да штити суверенитет земље и националне интересе, упркос спољним притисцима“.

„Стратегија Брисела је недвосмилено пропала, јер санкцијама Русија није срушена на колена, нити је мир постао ближи, али су истовремено казнене мере тешко погодиле саме чланице Уније. Упркос томе и даље видимо да у регион, уместо мировних порука стиже оружје“, рекао је Сијарто објашњавајући зашто се званична Будимпешта успротивила таквој политици.

За Варош РТВ пише Срђан Басић