Орбан: Захтев ЕУ је атомска бомба на мађарску привреду

Будимпешта, 06. мај 2022. – Потпуни ембарго на увоз руске нафте је за Мађарску неприхватљив, јер би значио као да је неко бацио атомску бомбу на привреду земље – изјавио је данас мандатар нове мађарске владе Виктор Орбан.

„Европски савет је на самиту 10. и 11. марта у Версаљу прихватио став да свака земља чланица има различите енергетске потребе и да има право да сама одлучује како ће их обезбедити, па најновије саопштење председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен о нафтном ембаргу представља удар на европско јединство“, додао је Орбан у традиционалном интервјуу петком на Радио- Кошуту, првом након избора 3. априла.

Виктор Орбан у студију Радио Кошут (Фото: МТИ)

Према његовим речима нафта и гас могу да стигну у Мађарску само цевоводима, а њихов други крај је у Русији.  

„Постоји могућност да сирова нафта дође са југа, али би у том случају Хрватска морала да повећа капацитете. Сем тога, рафинерија у Сазхаломбати је направљена искључиво за прераду руске нафте, а свака реконструкција би коштала више хиљада милијарди форинти и трајала би пет година. Тако произведено гориво би било и знатно скупље, бензин би коштао 700, док дизел 800 форинти, што је из угла мађарских интереса неприхватљиво“, наставио је Орбан, који ће полагањем заклетве 16. маја у парламенту по пети пут постати председник мађарске владе.

Орбан је поновио мото из кампање да званична Будимпешта није ни на чијој страни и да мора да изостане из украјинско-руског рата, али да је спремна на хуманитарну помоћ грађанима источног суседства. Указао је да је у Мађарску до сада примљено око 700.000 украјинских избеглица и да је на донаторској конференцији у Варшави влада одобрила Украјини 37 милиона евра.

„Потребни су нам новац из Брисела и време, а све док мађарски проблем није решен неће бити ни нашег пристанка на нови пакет санкција Русији“, закључио је саговорник државног радија.

За Варош РТВ пише Срђан Басић