Орбан: Запад је изазвао рат у Украјини

Тушнадфиред – Председник мађарске владе Виктор Орбан изјавио је данас да су западне земље, пре свега САД и чланице НАТО пакта, одговорне за рат у Украјини, јер су игнорисале руске захтеве. Према његовом мишљењу до оружаног сукоба не би ни дошло да су на својим положајима остали Доналд Трамп и Ангела Меркел, а неће се окончати евентуалним украјинско-руским мировним преговорима, већ само споразумом Вашингтона и Москве.

„Руси су, као ретко када, јасно чак и писмено изнели своје безбедносно-политичке захтеве. Тражили су да Украјина никада не постане НАТО члан и да не буде полигон ракета за евентуални напад на Русију, али су одбијени, Запад чак није  хтео ни да разговара о томе истичући да је алијанса у начелу отворена за све. Зато је руско руководство прибегло оружаном остварењу својих интереса“, истакао је Орбан у румунском Тушнадфиреду, на традионалној вишедневној смотри под називом „Балвањошки отворени универзитет и ђачки табор“.

Виктор Орбан и Ласло Текеш (Фото: МТИ) 

За мађарског премијера прича да се Руси неће зауставити у Украјини је само „пропагандни трик Кијева“, који тиме жели да увуче што више земаља на своју страну. Погрешне потезе је, наставио је Орбан,  повукла и Европска унија низом стратешких заблуда, а која у очима Кремља више не значи никаквог гаранта. У том контексту Орбан је подсетио на „Нормандијски концепт“ започет после Кримског рата и анексије, где су главну реч, поред Русије и Украјине, водиле Немачка и Француска, а које нису успеле да споразум из Минска преточе у живот. Унија, према речима лидера Фидеса, није у стању да среди ствари ни у свом дворишту, да прими Балкан у своје редова или само  заштити Хрвате у Босни и Херцеговини, па ни у овом рату не би требало да стане на било чију страну, већ да се постави између Украјине и Русије и допринесе смиривању ситуације.  

„Али, док не буде руско-америчких мировних преговора правог и трајног мира неће бити“, поновио је Орбан и изразио уверење да се то неће догодити пре следећих председничких избора у САД на јесен 2024. године.

Орбан је окривио Запад и да деценијама настоји да „извозом демократије“ присили остатак света на своје вредности, али су Кина, Индија, Бразил, афричке, арапске и друге државе то одбациле, прихватајући само савремену технологију.

„Желе да присиле и Мађарску на више уступака, укључујући и да примимо мигранте као решење демографских проблема, а ми то називамо империјализмом и никада нећемо прихватити. Наилази нам још теже време, а само мир у нашем источном суседству, где је до сада погинуло 86 припадника мађарске мањине, може да заустави енормни скок цена енергената, ратну инфлацију, привредни крах и низ социјалних недаћа“, закључио је Орбан пред више десетина хиљада посетилаца највеће манифестације мађарске заједнице у иностранству.