Oрбанов први већи изазов

Будимпешта – Гласање 3. априла, како оцењују мађарски политички аналитичари, неће бити обично, рутинско, са унапред знаним победником. Лидер владајућег Покрета демократске омладине (Фидес) и премијер Виктор Орбан имаће, после две убедљиве, двотрећинске победе, достојног ривала у лику заједничког кандидата шест највећих опозиционих партија, градоначелника Ходмезеварошхеља Петера Марки-Заја.

Будимпештански Центар за основна права, истина, зматра да Орбан и даље има бар двоструко већу подршку грађана  (57 према 26 одсто сигурних гласача), али нека друга истраживања указују да за фидесовце и сателитске демохришћане неће ићи баш тако глатко, а има и оних који прогнозирају победу опозиције.Кампања званично почиње 12. фебруара, када ће активисти кренути у сакупљање потписа неопходних за страначке листе, посланике и одборнике, укључујући и мањинске самоуправе за које важе другачије квоте. Тог дана ће, како је најављено, председник Владе одржати традиционални годишњи говор, мешавину пређеног пута у претходних 12 месеци и плановима за текућу годину. То обраћање нацији траје дуже од две деценије, а изостало је само лане – због короне.

Ковид-19 у облику нових сојева и даље хара Мађарском  (до сада је званично однео више од 40.800 живота), али је овог пута улог велик и лидер земље свакако не жели да се одрекне порука из Базара, здања у будимском Баштенском граду.  

„Потребно је учити из оног што се догађало до 2010. године, колико је напора уложено да исправимо грешке, а када смо у томе успели не можемо се враћати назад, где би нас опет чекали само проблеми“, изјавио је Орбан у редовном интервјуу петком на Радио-Кошуту.

Виктор Орбан , Петер Марки-Зај

Привредни развој, помоћ породицама, смањење режијских трошкова, брига о деци и даље су главне теме актуелних власти, уз стални „рат“ против миграната и заштиту суверенитета Мађарске унутар Европске уније. На њима се базира и садашња кампања, а прорежимски медији настоје да омаловаже и исмеју све потенцијалне противкандидате опозиције.

Њихов предводник, Марки-Зај, добио је корону и тренутно не може да одговори на све позиве, али се увелико спрема за велики двобој. Сматра да Орбан неће моћи да избегне телевизијски дуел, мада се о томе у Кабинету премијера још ћути. Адути опозиције су ставови Брисела о (не)поштовању људских права и медијских слобода у Мађарској, а ту су и корупција, судство и тужилаштво подложно политичком утицају, непотизам, енормно богаћење одабраних, поједини спољнополитички потези.

За Демократску коалицију, Мађарску социјалистичку партију, Јобик, ЛМП, Дијалог и Моментум главна питања су: са Орбаном или без њега, пут ка Истоку или Западу, демократска власт или ауторитарни режим?

С намером да подстакну своје гласаче на што већу излазност владајуће странке су издејствовале да се истог дана одржи и референдум о нормама за заштиту деце и младих од потенцијалног утицаја ЛГБТ популације, којој се забрањује рад у школама и обдаништима.

Ту врсту подстицаја жели да искористи и опозиција, која је при крају сакупљања потписа грађана (потребно најмање 200.000) како би се организовао још један плебисцит. На том другом референдуму налазила би се два питања: о забрани изградње кинеског универзитета „Фудан“ у Будимпешти и о продужењу помоћи незапосленима који траже посао са три на девет месеци.