Oснован Српски медијски центар у Мађарској

Будимпешта – У седишту Самоуправе Срба у Мађарској, у петак 3. марта, одржана је њена прва овогодишња редовна скупштинска седница. На дневном реду се нашло 10 тачака и 11 тачка разно. Највише је било речи о првој тачки дневног реда која се односила на реорганизацију народносне културне и медијске делатности. Скупштинари су овој тачки дневног реда посветили највише времена, изнели разне предлоге и мишљења а уследила је дискусија, у неким моментима веома жустра. Своје утиске о досадашњем раду на питање скупштинара Митра Мирка Кркељића изнели су главни и одговорни уредник Српских недељних новина Драган Јаковљевић као и главна и одговорна уредница Варош РТВ-а Диана Ђурић. Мишљена су била различита, а своје утиске осим скупштинара су изнели и посматрачи.

Било је предлога да се ова тачка дневног реда одложи што није усвојено, јер је гласањем већи број скупштинара био против поменутог предлога.

Демократским гласање свих скупштинара, њих 15, предлог председнице ССМ Вере Пејић Сутор да се из Српског културног и медијског центра д.о.о. (Српски венац) издвоји медијска делатност, формирајући самостални непрофитни Кфт. (д.о.о.)  „Српски медијски центар“ подржало је 8 скупштинара а њих 7 било је против. Већином гласова донешена је пуноснажна одлука, што значи да су се те две делатности раздвојиле у два посебна  Кфт-а. То је Српски медијски центар д.о.о., док ће као самостална институција остати и даље несметано функционисати Српски културни центар д.о.о. (Српски венац).

У оквиру новоформираног Српског медијског центра ће од сада функционисати Српске недељне новине и српска интернет телевизија Варош РТВ, а на место директора изабрана је новинарка Радојка Филаковић. Избор предложене директорке гласањем је подржало 8 скупштинара а њих 7 је било уздржано.

Овим кораком унапред оснивањем Српског медијског центра према речима Вере Пејић Сутор председнице ССМ српска заједница у Мађарској добиће један јединствен, објективан и савременији вид информисања.

“Битно је рећи да ново време носи и нове технологије, оно што је било модерно и интересантно пре 5 или 10 година сада је већ застарело и неатрактивно за читаоца, гледаоца или слушаоца.

Управо зато требамо ићи у корак са временом и пратити интересовања наших читаоца и гледаоца, првенствено Срба у Мађарској због којих се овај центар и оснива.

Не смемо дозволити да наши медији буду део било какве цензуре или политичког уметања у њихов рад, него то информисање мора да буде објетивно, непристрасно и професионално”- рекла је за Варош РТВ Вера Пејић Сутора председница ССМ.

Радојка Филаковић је дугогодишњи новинар и уредник више медија у Мађарској. Радила је у недељнику ХВГ, Женски лист (Nők lapja), порталу Култура, ВМН и многим водећим медијским кућама у Мађарској. Награђивана је за свој рад у области новинарства.