Освећење обновљене зграде некадашње Српске вероисповедне школе у Чипу

Чип – Након свете Литургије поводом храмовне славе Светог Стефана Децанског у Чипу верници су прешли у обновљену зграду некадашње српске вероипсоведне школе где је владика Лукијан уз саслужење свештенства извршио је чин освећења. Приликом свечаног програма наступила су деце из српске групе забавишта у Чипу и Српске школе из Ловре, подружнице СОЦ „Никола Тесла“.

У 19. веку школовање српске деце у Чипу у почетку су обављали монаси из оближњег српског манастира Ковина (Ráckeve). Тачни подаци записани су у матичним књигама.
Српска црква у Чипу саграђена је 1768. године, а 1863. године Српска вероисповедна школа која се налази да данашњем месту. Била је то једноставна сеоска кућа, као и остале, са тремом окренутим према југу, дрвеним стубовима, прозорима који су излазили на двориште и на дну са малим учитељским станом. Ђорђе Бечејић био је један од првих учитеља у овој школи.Током наредних педесет година учитељи су се често мењали. Мала верска заједница је била осиромашена, иако је имала земљу и шуму, било је тешко издржавати учитеље. Зграду је начео зуб времена , тако да је 12. фебруара 1912. године у Сентандреји је донета одлука да покровитељ ове школске зграде буде патријарх српски Лукијан Богдановић, који је у то време био и администратор. Тадашњи градоначелник Сентандреје, Евген Думча, преузео је трошкове изградње школе у Чепу. Градња је почела 1912. године, а нова школа је отворена 1. септембра 1913. године.
Године 1921. дозали до промене живота Срба у Чипу, доласком монаха Неофит Сабадоша који је сматрао да је школа веома важна у животу чипских Срба. Тадашњи службеник Михајло Матковић је наговорио своју кћер Меланију Матковић која се школује за васпиталицу а после за учитеља и своју , четрдесетогодишњу каријеру учитељице започела 1. септембра 1923. године.

Освећење обновљене зграде некадашње Српске вероисповедне школе у Чипу, Варош РТВ