Освећено крсно знамење у Ференцварошу

Будимпешта – Његово Преосвештенство Епископ будимски Лукијан служио је 5. јуна помен и извршио је освећење надгробног крсног знамења на месту некадашњег српског пештанског гробља у Ференцварошу, 9. Будимпештанском кварту.
Владика је беседио о значају културе сећања на преминуле из рода нашега и захвалио је свима који су покренули иницијативу и успели да подигну ово спомен обележје.

Присутнима се обратио и Пера Ластић, директор Српског института, који је између осталог такође захвалио свима који су реализовали овај пројекат и подсетио на улогу Српског института који је такође учествовао у пројекту. Захвалио је и Бранимиру Ђорђев, председнику Српске самоуправе Ференцвароша који је након стицања мандата, заједно са члановима самоуправе, одмах препознао дугорочни значај обележавања локација где се налазило некад српско гробље у кварту.
Овом приликом је Српско позориште у Мађарској на челу са Миланом Русом и са гости из суботичког позоришта извело пригодан програм.
Освећењу споменика присуствовали су Љубомир Алексов, српски посланик у мађарском Парламенту , Вера Пејић Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској, Милан Ђурић, потпредседник Самоуправе Срба у Мађарској, Боривој Рус, председник Самоуправе Срба у Будимпешти, Бранимир Ђорђев, председник Самоуправе Срба у Ференцварошу, представници Амбасаде Републике Србије и БиХ у Мађарској.
За обезбеђивање свих потребних дозвола као и за подизање споменика заслужни су Самоуправа Срба у Ференцварошу, Самоуправа Срба у Мађарској, Српски институт, као и Игор Рус и будимпештански парох протојереј Зоран Остојић .
Идејно решење споменика урадила је архитекта Сања Мишљеновић.

Освећено крсно знамење у Ференцварошу, Варош РТВ