Oтворен 65. Сајам књига у Београду

Београд – Драматург и академик Душан Ковачевић синоћ је свечано отворио 65. Међународни београдски сајам књига, који ће под слоганом „Повратак написаних“ трајати до 30. октобра на Београдском сајму, јавља РТВ а преноси Варош РТВ. Ковачевић је у свом говору истакао да је мир света реч у овом тренутку и да на Сајму има много књига које су написане да упозоре на страхоте рата.

сајам књигаИзвор: Илустрација (Лого)

Свечаном отварању присуствовала је и Маја Гојковић, министарка културе и том приликом заједно са министром културе Републике Румуније Лучијаном Ромашкануом отворила штанд Румуније, која је ове године земља почасни гост.

„Београдски сајам књига деценијама заузима једно од централних места на мапи културе југоисточне Европе. Зато је и улога почасног госта веома важна за представљање књижевног стваралаштва на ширем регионалном плану. Ово гостовање и Ваша посета, господине Ромашкану, потврђује заједничку приврженост даљем развоју односа наших земаља у домену културе“, истакла је министарка културе и додала да је наступ Румуније као почасног госта још једна прилика за продубљивање узајамног разумевања и јачање пријатељства две државе и наших народа, o чему сведочи и симболични слоган „Књиге за пријатеље“, овогодишњег представљања румунске књижевности на сајму у Београду. Гојковић је посетила штанд Републике Српске са министарком просвете и културе Републике Српске Наталијом Тривић.

После две године паузе због пандемије вируса корона, на 65. Београдском сајаму књига више од 400 излагача и исто толико суизлагача до 30. октобра понудиће љубитељима писане речи широк спектар наслова из српске и светске књижевности.

Земља гост ове године је Румунија, а под сајамским куполама биће представљено 30 књижевника из ове земље, као и најпознатија дела преведена на српски језик која Румунија има да понуди.

Осим Србије и земаља региона, учествују и гости из Италије, Мађарске, Немачке, Белорусије, Русије, Кине, Ирана, Швајцарске, Марока, Египта, Индије и Пољске.

Јелена Виденовић, помоћница уредника програма Београдског сајма књига, за Танјуг је открила део садраја овогодишње манифестације.

Na samom otvaranju osim DK u ime земље почасног госта, учеснике сајма поздравиће песник и писац, Мирча Динеску, који ће на штанду те земље касније извести песничко-гастрономски рецитал.

У склопу пратећег програма сајма, биће организоване и бројне изложбе, дружења са ауторима, округли столови и трибине, а организатори су се потрудили да на сајму свако може понешто да пронађе – од деце која чине своје прве читалачке кораке, до оних који су у потрази стручном литературом из разних области.

Излагачи су припремили и сајамске попусте, од 10 до 70 одсто за одабране наслове. Школски дан заказан је за четвртак, 27. октобра, када ће бити организоване групне посете по цени од 150 динара, а за понедељак и уторак, 24. и 25. октобар, планирани су породични дани по цени од 800 динара за целу породицу. Редовна цена улазнице је 300 динара. Београдски сајам књига биће отворен до следеће недеље, 30.