Парламентарни избори у Мађарској 3. априла

Будимпешта, 12. јануар 2022. – Редовни парламентарни избори у Мађарској одржаће се 3. априла ове године, што је, према одредбама закона, најранији могући термин. Одлуку је, сходно својим уставним овлашћењима, донео шеф државе Јанош Адер и она је већ објављена у Службеном гласнику.

За исти дан заказан је и референдум о четири питања, популарно названа „брига за заштиту деце“, чији позитивни исход би оснажио став  владе у њеном спору са Европском унијом. Истовремено гласање омогућио је парламент једногласном одлуком донетом на седници 9, новембра, јер раније то није било могуће.

Званична кампања странака може да почне 50 дана пре избора, дакле 12. фебруара, али она мање или више прикривено одавно траје. Према оцени политичких аналитичара владајуће странке, Фидес и (сателитска) Хришћанско-демократска народна партије, све време су били у некој врсти кампање, а опозиција је још пре годину дана започела предизборе како би се издвојио најозбиљнији ривал премијеру Виктору Орбану.

Након победе на прошлим локалним изборима у Будимпешти и двадесетак већих градова у Мађарској шест опозиционих странака је наставило сарадњу, уз уверење да је то једини могући пут до победе. Трку за симпатије гласача започело је пет кандидата, а у други круг су се пласирали Клара Добрев (Демократска коалиција), Гергељ Карачоњ (Дијалог и Мађарска социјалистичка партија) и Петер Марки –Зај (Покрет за Мађарску свих).

Прва кроз циљ је прошла супруга бившег премијера Ференца Ђурчања и посланица у Европском парламенту, у међувремену Карачоњ је одустао од надметања у намери да на дуже стазе остане градоначелник Будимпеште, а у директном двобоју релативно анонимни градоначелик Ходмезевашархеља је победио госпођу Добрев и он ће бити носилац заједничке листе шест највећих опозиционих партија.

Референдумска питања везана су за однос друштва према ЛГБТ популацији, односно њиховим правима. Влада је законом забранила да њени припадници буду педагози и наставници, уверена да би тиме негативно утицали на васпитање деце, што је наишло да осуде у Бриселу и Стразбуру.

За Варош РТВ пише Срђан Басић