Пастор: СВМ у влади на нивоу државних секретара

Нови Сад – Председник Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор је изјавио да та мањинска странка жели место у новој влади Србије на нивоу државних секретара, како је то било и у претходна два сазива.

„То значи да немамо аспирације за неко министарско или потпредседничко место, јер би у садашњој политичкој и привредној ситуацији с лупом требали посматрати сопствене могућности и потенцијале, а ми смо једна мала партија, једна мала заједница“, додао је Пастор гостујући на РТВ.

Према његовим речима СВМ би се, ако уђе у владајућу коалицију, задовољила са неколико државних секретара, способних да штите интересе државе и буду успешни у делокругу свог рада.  

Иштван Пастор (Фото: 021.рс)

Лидер СВМ-а је подсетио да се његови кадрови већ налазе у покрајинској влади и у више локалних самоуправа, што, како је нагласио, „није мала ствар“.

На априлским изборима СВМ је освојио пет од 250 места у Скупштини Србије, за четири мање него на претходном гласању, али је и тако пожељан, вероватно и неопходан партнер владајућој Српској напредној странци, чијих 120 мандата није довољно ни за просту већину.

Српски парламент још није конституисан због вишекратних поновних изјашњавања у једној општини на југу Србије, чиме се касни и са избором мандатара, а тиме и извршног тела. Није позната, дакле, ни структура будуће владе, а поређења ради у Мађарској постоји 11 министарстава и 57 државних секретара.

За Варош РТВ пише Срђан Басић