Патријарх освештао храм апостола Петра и Павла у Смиљану 

Смиљан – Патријарх српски Порфирије освештао је данас храм Светих апостола Петра и Павла у Смиљану, где је службовао Милутин Тесла отац чувеног српског научника Николе Тесле који је ту рођен и крштен у том српском православном храму.

Патријарх Порфирије је након литургије у беседи је поручио да су ово место Срби још 1600. и неке, од доласка у личке крајеве, одредили да буде место, молитве, мира, место љубави и сабирања. Претходно, патријарх је освештао храм Светих апостола Петра и Павла уз саслужење епископа горњокарловачког Герасима, домаћина и осјечкопољског и барањског Хеувима, пренела је ТВ Храм.

Извор: Српска православна црква

Храм Светих апостола Петра и Павла, подигнут на крају 17. века, имају изузетан значај за Српску православну цркву и српски православни народ.

У овом храму је крштен Никола Тесла, а ова историјска посета патријарха Порфирија подудара се са годишњицом мученичког страдања Срба у Смиљану на Илиндан 1941. које је настављено током августа исте године, тако да је током тих летњих месеци побијено више стотина Срба свих узраста, од новорођенчади и деце, до стараца.

У масовној гробници поред цркве сахрањено је близу 590 невиних жртава, међу којима и 11 блиских Теслиних рођака, подсећају из СПЦ.

Усташе су у намери да затру сваки траг народа који је изнедрио Николу Теслу, 1942. године, цркву сравнили са земљом.

Обнова цркве је почела 1986. године, средствима Срба из Чикага, да би током рата у Хрватској обновљени храм поново био порушен и опљачкан.

Трудом владике Герасима, свештенства и прилозима верног народа храм је у потпуности обновљен и живописан, и поново је место у којем се упућују молитве за мир, љубав и спасење читавог света, додаје се у саопштењу.

Патријарх је подсетио да је храм апостола Петра и Павла место у коме је крштен светски познат, велики научник Никола Тесла, а у оближној кући је рођен, а његов отац овде је био свештеник.

„Али, где год да је био, шта год да је чинио, није заборавио ове крајеве који су утиснути у њега и у његово биће, није заборавио ни своју православну веру, веру мајке и оца, веру свога ујака који је био митрополит сарајевски, православни митрополит. Ту веру је сведочио, био је свестан да све што чини и све што има јесте дар и само с тога што је знао да је дар, могао је у смирењу, скромности, без трке за светском славом и моћи да произведе оно што је произвео и нама остави“, навео је патријарх, пренела Храм тв.

Пофирије је, преноси Хина, рекао да су „усташе хтеле да елиминишу ово место па је храм 1941. био порушен, а 1986. обновљен, да би 90-тих био девастиран, па поново обновљен, сазидан на месту на којем је у 17. века била подигнута прва црква“.

Поруку мира послао је Порфирије преко два апостола, Петра и Павла, који су се разликовали по образовању, „али су имали веру по којој није бољи онај који је учен и богат, и није бољи сиромашан од богатога или онај који има власт од онога који је нема и обрнуто“.

„Овај нас храм на то позива, на веру у Христа, на љубав према њему и да се угледамо на примеру апостола Петра и Павла, да се окупљамо у миру, у љубави, у радости“, казао је Порфирије додавши да је „Бог отац свих и сви су људи браца“.

У изјави новинарима Порфирије је истакао да није први пут у Смиљану и радује се што је служио литургију, увек га радује када освештава цркве, јер су то места сабирања.

На питање је ли задовољан заједништвом у Хрватској патријарх је одговорио да „увек и на сваком месту може и треба боље, увек се треба трудити да свакога дана чинимо све више и све боље, било где да смо, у Хрватској или на неком другом месту“.

Заменик жупана Лицко-сењске жупаније Милан Узелац оценио је да су у проповеди све реци биле мудре, биране пажљиво, да не би било кога увредиле, а он их је, казао је, доживео као поруку за мир „за нас све који смо овде и за мир међу Србима и Хрватима“.

Пре одласка Порфирије се дружио са Личанима и верницима из свих крајева Хрватске који су дошли у Смиљан.

Видео: https://www.instagram.com/tv/Cgwa-k6DQuN/?utm_source=ig_web_copy_link