Патријарх Порфирије на Илиндан у Теслином Смиљану

Београд – Патријарх Порфирије служиће 2. августа Свету литургију и освештати обновљени храм Светих апостола Петра и Павла у личком селу Смиљану, родном месту српског научника Николе Тесле, најавила је данас Српска православна црква у саопштењу, у коме је посету патријарха назвала „историјском“.

Патријарх се, како је наведено, одазвао позиву епископа горњокарловачког Герасима и српског православног народа Лике.

Фото: Патријарх Порфирије (Извор: Инстаграм porfirije_patrijarh)

Српска православна црква (СПЦ) подсећа и да се Тесла родио у парохијском дому поред цркве Светих апостола Петра и Павла, у којој је служио његов отац, протојереј Милутин, као и да је у том храму велики српски научник крштен дан по рођењу.

„Историјска посета патријарха Порфирија подудара се с годишњицом мученичког страдања Срба у Смиљану на Илиндан 1941. године, које је настављено и наредних августовских дана, када је побијено више стотина Срба свих узраста, од новорођенчади и деце до стараца“, наведено је у саопштењу, уз напомену да је у масовној гробници поред цркве сахрањено близу 590 невиних жртава, међу којима и једанаест блиских Теслиних рођака.

Усташе су, у намери да затру сваки траг народа који је изнедрио Николу Теслу, 1942. године цркву сравнили са земљом, навели су из СПЦ и подсетили да је обнова цркве почела 1986. године средствима Срба из Чикага, да би током последњег рата од 1991. до 1995 године обновљени храм поново био порушен и опљачкан.

„Данас је, трудом владике Герасима, свештенства и прилозима верног народа храм, који је у потпуности обновљен и живописан, поново место у коме се упућују молитве за мир, љубав и спасење читавог света“, истакла је СПЦ у саопштењу.