Петер Марки-Зај: Мађарска је једна опљачкана држава

Будимпешта, 18. фебруар 2022. – Заједнички кандидат за премијера и носилац парламентарне листе шест опозиционих партија у Мађарској Петер Марки-Зај је изјавио да је „Мађарска једна опљачкана земља“, коју води у „протеклом  миленијуму најкорумпиранија влада“.

„Био сам међу 2,7 милиона грађана који су пре 12 година гласали за Фидес верујући да ће Виктор Орбан испунити предизборна обећања, али он није искористио, већ злоупотребио двотрећинску већину у парламенту“, наставио је Марки-Зај на онлајн обраћању нацији, након што су то овог месеца уживо учинили и председник Демократске коалиције, бивши премијер и садашњи савезник Ференц Ђурчањ, као и сам Орбан.

Петер Марки-Зај (Фото: Непсава)

Градоначелник Ходмезевашархеља је то учинио уверен да му актуелни премијер неће изаћи на телевизијски дуел, а уједно је за 15. март, на национални празник посвећен револуцији из 1848-49. године, најавио велики митинг водећих опозиционих партија уједињених у покушају са смене Орбана са власти.  

„Вероватно у нашој историји није било личности која је добила толико могућности од судбине и бирача, као Виктор Орбан. Са толиком влашћу и десетинама хиљада милијарди форинти добијених од Европске уније могли смо да престигнемо све у овом делу Европе, сем Аустрије, а уместо тога учинак нам је слабији и од румунског. Неограничена власт је довела до неограничене корупције, а постали смо не само најкоруптивнија и најсиромашнија нација у Унији, већ и они који  најкраће живе“, додао је Марки-Зај и указао да Орбан у свом годишњем извештају није ни поменуо чак 43.000 преминулих суграђана од коронавируса.

Победник на опозиционим предизборима оптужио је актуелну власт и за ширење мржње, хомофобију, намештене тендере за групу одабраних рођака и пријатеља, за уплитање у високо школство, утицај на судство и тужилаштво, присвајање медија, наводно лошу спољну политику.

„Након смене власти постаћемо веран члан и савезник ЕУ и НАТО пакта, а од великих пројеката преиспитаћемо уговоре о изградњи нових реактора у нуклеарки код Пакша и о постављању брзе пруге Будимпешта-Београд“, закључио је Марки-Зај.

За Варош РТВ пише Срђан Басић