Побратимљење Шиклоша и Ирига

Шиклош- На позив Шиклошке српске самоуправе и Печујско-барањског српског удружења, четворочлана делегација Општине Ириг предвођена Тихомирем Стојаковићем, председником општине Ириг, пред сам крај прошле године   боравила је  у дводневној посети Жупанији Барањи.

Домаћини су своје пријатеље из Србије најпре угостили  у Регионалном центру печујских Срба где су Ирижани од стране јереја Милана Ерића, пароха печујског и администратора шиклошке парохије упознати са верским и културним животом Срба у Печују и Барањи уопште. Пружена је им прилика да виде српски православни храм посвећен Св. Андронику и Јунију, односно, сталну музејску поставку са вредним експонатима на чијем је месту некада стајала српска капела посвећена Преподобном Симеону Столпнику.

Гости из Србије посетили су и Институт за виноградарство и винарство Печујског универзитета где су имали прилике да дегустирају разна вина а потом их је пут водио у Мохач, где су најпре боравили у „Кући буша“. Присуствовали су и културном програму који је организовала српска заједница а на којем је промисан најновији број „Барањских свезака“, деветнаести по реду, посвећен велоципедисти Светозару Игалићу Игалију. Том приликом приказана је и нова представа Српског позоришта у Мађарској „Тозовац у Мађарској“, посвећену прошле године преминулој естрадној легенди Предрагу Живковићу Тозовцу.

Габор Ригл, градоначелник Шиклоша и Тихомир Стојаковић, председник  Општине Ириг још једанпут су изразили спремност да се Шиклош и Ириг побратиме а свечани чин потписивања споразума предвиђа се   1. априла 2023.  

Постигнут је и договор да се након потписивања побратимљене сарадње одрже и два концерта и то са учешћем двеју звезда мађарске, односно, српске забавне музике. Осим тога, предвиђају се и разне друге културне активности два будућа побратимљена града.

На крају разговора, руководиоци насеља из Мађарске и Србије изразили су наду да ће сарадња Ирига и Шиклоша бити плодоносна и ефикасна у брoјним областима живота.

За Варош РТВ пише М.Марко