Погранични сусрет Вучића и Каталин Новак

Председник Србије Александар Вучић и мађарска председница Каталин Новак састали су се данас у пограничној зони између (српске) Келебије и Томпе, како би се на лицу места уверили како се спроводи заштита граничне линије са обе стране и шта би све још требало урадити, у људству и опреми, како би се спречили или бар смањили илегални преласци.  

Обиласку и заједничком обраћању новинарима присиствовао је и Андреј Бабиш, бивши премијер Чешке, земље која тренутно председава Европском унијом.

„Србија ће учинити све да заштити своје грађане, предузима низ мера како би се спречио илегални улазак миграната, али и поред тога је њихов број је ове године четири пута већи него у истом периоду лане“, изјавио је Вучић и изразио наду да ће сарадња две земље бити на високом нивоу у свим областима и у наредном периоду.

Александар Вучић, Новак Каталин и Андреј Бабиш (Фото: МТИ)  

Према речима мађарске председнице чак 90 одсто насилних улазака странаца у Мађарску долази из смера Србије, а ове године их је било 260.000, двоструко више него у 2021.

„Када бранимо мађарско-српску границу ми заједнички штитимо читаву Европу. Граница је симбол суверенитета, она је гаранција да ћемо сачувати нашу безбедност“, истакла је Каталин Новак.

Висока гошћа из Будимпеште је поновила да се Мађарска енергично бори против нежељених гостију још од прве мигрантске кризе 2015. године, али да није априори против људи у невољи, јер је до сада примила више од милион избеглица из Украјине, но то не важи за илегалне мигранте, иначе, како је рекла, све бројније и агресивније.

Андреј Бабиш, један од кандидата за новог председника Чешке, указао је на криминалну делатност кријумчара људи, који од миграната зарађују милионе долара и евра, додајући да су сви у Европској унији пре седам година критиковали изградњу жичане ограде на јужној граници Машарске, а сада истичу да је она била у праву и многи следе њен пример.

За Варош РТВ пише Срђан Басић