Полемика Орбана и премијера Луксембурга због руског патријарха Кирила

Будимпешта – Мађарски премијер Виктор Орбан одговорио је на писмо луксембуршког колеге Ксавијера Бетела, који га је критиковао због тога што није дозволио да се и руски патријарх Кирил нађе на листи санкционисаних лица због рата у Украјини.

„Твоја изјава ме је изненадила, а требало би да знаш да Мађарска  увек испоштује сваки споразум“, навео је у писму Орбан, како је агенцији МТИ саопштио руководилац Уреда за штампу председника владе Берталан Хаваши.

Орбан и Бетел у Бриселу (Фото: АП)

То је била реакција мађарског премијера на изјаву Бетела дату Јуроњузу (Euronews) да се московски и сверуски патријарх Кирил налазио на прелиминарној листи шестог пакета санкција руским званичницима због наводне „ратнохушкачке пропаганде“, али да је у последњем тренутку избрисан због противљења Будимпеште.

Орбан, међутим, тврди да патријарх Кирил није био на списку са којим су се, уочи самита, једногласно сложили амбасадори чланица Европске уније и да се Мађарска држи тог договора.  

„Што се суштине тиче, како би се касније заобишли сви могући неспоразуми, мађарски Устав штити верску слободу, а кажњавање верских великодостојника би их изоловало од верника, што мађарска неће никада подржати. Ми хоћемо мир, а без учешћа верских лидера мир није могућ. Молим те да, као особу која се увек залаже за људска права, са разумевањем прихватиш мађарско стајалиште“, закључује се у Орбановом писму упућеном Бетелу.

За Варош РТВ пише Срђан Басић