Помен у Сегедину

Сегедин – По уобичајеној традицији, Срби у Сегедину и околини, сваке године се присећају и поклоне сенима војника погинулим у Великом рату, чији се посмртни остаци налазе на српском гробљу. У храму Преноса моштију Св. Николаја најпре је литургијски свечано обележена крваво извојевана победа у Првом светском рату.У присуству већег броја верника Свету архијерејску Литургију служили су Високопреосвећени митрополит аустријски г. Арсеније из Цариградске Патријаршије, викарни Епископ апамејски г. Пајсије такође из Цариградске патријаршије као и

Преосвећени Епископ будимски г. Лукијан. Преосвећени Владика Лукијан је захвалио архијерејима из Цариградске патријаршије на учешћу у светој Литургији, сећању на Патријарха Иринеја и српске војнике.

Митрополит Арсеније је нагласио да се Срби и Грци, упркос језичким и националним разликама, као православни хришћанин дужни су да чувају јединство и саборност Православне цркве. Помен је одржан на српској војничкој парцели на сегединском гробљу, где се налазе посмртни остаци 564 погинула војника претежно Срба.

Помен у Сегедину, Варош РТВ