Поново обавезно ношење маски у јавном превозу

Будимпешта, 01. новембар 2021. – У Мађарској је од данас поново обавезно ношење маски у средствима јавног превоза, на аутобуским и железничким станицама и стајалиштима, а послодавци имају право да обавежу запослене да се у року од 45 дана вакцинишу или ће бити послати на неплаћено одсуство. Ако и поред тога у року од годину дана не приме барем прву дозу вакцине послодавац има право да им да отказ.

То је, поред осталог, наведено у најновијој  уредби мађарске владе, чији је циљ да се заустави све знажније ширење четвртог таласа пандемије коронавируса.

Од запослених у државним службама се такође очекује да буду вакцинисани са обе, а у одређеним случајевима са све три дозе. То се, после здравствених радника, односи на оне који раде у државној и јавној управи, социјалној сфери, полицији, војсци, општем образовању и култури.  

Такву одлуку у локалним самоуправама и установама могу да донесу градоначелници, односно председници месних заједница.

Од ношења маски на поменутим јавним местима изузети су само деца млађа од шест година, хендикепиране и аутистичне особе – изјавио је на конференцији за новинаре водећи министар Министарског савета Гергељ Гуљаш (Gulyás Gergely). Фото: МТИ

Влада је поново упутила апел грађанима да се вакцинишу, истичући да је то једини прави начин одбране од делта варијанте коронавируса, који се, како истичу и мађарски стручњаци, показао опаснијим од претходних мутација ковида-19.

Држављани Србије могу да уђу у Мађарску без ограничења, односно под истим условима који су били на снази пре мера уведених ради спречавања ширења вируса ЦОВИД-19. Није потребна потврда о вакцинацији, нити негативан ПЦР тест.