Поново заједно – 41. Будимпештански пролећни фестивал


Повезује. Прича нам. Нуди доживљај. 41. Будимпештански пролећни фестивал одржава се од 09. до 18. априла, а организатор је Будапест Бранд ДОО. Серија програма преко интернета подсећа нас на тренутке које памтимо везано за ову традиционалну манифестацју стару четири деценије. Такође пружа прилику значајним савременим ствараоцима да се представе – без жанровских ограничења. Кореографија Ференца Тате Новака који је напунио 90 година, Ференц Шнетбергер и Келлер квартет, режијa Виктора Бодоа, 100.  јубиларна представа „Пилински“ Жолта Приегера и Францишке Теречик, све то гарантује квалитет који представља Фестивал. Догађаје можете бесплатно да пратите на страници telex.hu.


Будимпештански пролећни фестивал

Један од најозбиљнијих традиционалних фестивала у Европи, Будимпештански пролећни фестивал током десет дана емитује разне културне програме. За 40 година  Пролећног фестивала низ генерација вежу доживљаји за њега, за њих овогодишње издање истовремено значи драгоцене успомене, али представља и савремене трендове данашњице. Легендарни извођачи и нове продукције добро ће се ујединити ове 2021. године. Баш као традиционални и савремени плес, црквена, хорска дела и џез, позориште засновано на филму и филм о позоришту.

Сваке вечери овог десетодневног фестивала се представља по једна манифестација, коју допуњују пратећи догађаји будимпештанских институција културе. Сваки програм ће такође бити доступан на веб страници фестивала и на сопственим платформама суорганизатора. Организатори желе да ублаже утицај вишемесечне затворености, па ће, осим неколико пратећих догађаја, сви програми моћи да се бесплатно прате онлајн. Свакодневне поставке емитују се на почетној страници telex.hu, тако представе могу да достигну још већу гледаност.

Првог дана фестивала приказани су легендарни тренуци концерата из херојске ере, међу којима се издваја концерт Фестивалског оркестра са свечаног отварања из 1985. године са Иваном Фишером и Золтаном Кочишом. Узбудљив сусрет прошлости и садашњости представља плесна представа Форосегиек на снимку Националног плесног театра. Ових дана, славећи свој 90. рођендан, кореографија Ференца Тате Новака је обновљена тридесет година након премијере из 1989. године – гледаоци могу да прате снимак. Може да се прати и снимак концерта Ференца Шнетбергера и новог албума Квартета Келер „Слушалац“, у Великој сали Музичке академије у Будимпешти, а под називом Слободно из Будимпеште, а приказаће се и  четири изванредна кратка филма.

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Извор: https://budapestitavaszifesztival.hu/