Потписан споразум о унапређењу граничне контроле између Србије и Мађарске

Суботица – Министри спољних послова Србије и Мађарске, Никола Селаковић и Петер Сијарто, данас су у Суботици потписали Споразум којим се на бољи начин регулише гранична контрола у друмском, железничком и водном саобраћају између две државе.

Проток путника и робе преко граничних прелаза између Србије и Мађарске у друмском, железничком и водном саобраћају, убудуће ће бити бржи и лакши.

То ће омогућити измене и допуне Споразума о граничној контроли који су, у име Влада две државе, у Великој већници Градске куће у Суботици потписали министари спољних послова Мађарске и Србије, Петер Сијарто и Никола Селаковић.

„Оно што нас је навело да данас потписујемо овакав споразум је озбиљан развојни пројекат који се одвија између Мађарске и Србије где смо, у марту ове године, могли да присуствујемо и отварању прве, успешно окончане фазе тога пројекта, а то је изградња брзе пруге која ће повезати наше две престонице, Београд и Будимпешту. Том догађају су присуствовали и председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан, а тај догађај заиста представља исписивање светлих страница модерне историје наша два народа“, истакао је Никола Селаковић, министар спољних послова Србије.

Петер Сијарто, Никола Селаковић (Фото: РТВ)

Министри спољних послова Србије и Мађарске заједнички су оценили да је сарадња две земље на историјском максимуму, као и обим економске размене који је у првој половини године више него удвостручен у односу на прошлу, и истакли да ће овај споразум омогућити постизање још бољих резултата, а у интересу обе земље.

„Највећи подухват свих времена, а то је модернизација железничке пруге између Београда и Будимпеште, напредоваће и у Мађарској. Радови ће отпочети већ од 1. августа. Мораћемо да одредимо један нови гранични прелаз за железнички саобраћај, где ћемо моћи да обезбедимо међународни промет робе, а тај промет ће се довијати преко граничном прелаза Реске“, најавио је Петер Сијарто, министар спољних послова и спољне трговине Мађарске.

Министри спољних послова Србије и Мађарске су истакли изузетно добру сарадњу две земље и у области енергетике.

Петер Сијарто је изјавио да половина дневних потреба Мађарске за природним гасом стиже у ту земљу из Србије, а министар Никола Селаковић је истакао да ће складиштење 500 милиона кубних метара гаса у Мађарској за потребе Србије омогућити да се наша земља лакше суочи са енергетском кризом која се очекује на јесен и зиму.

Сијарто: Илегалне миграције све већи проблем

Министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто оценио је данас да ће илегалне миграције бити све озбиљнији проблем и за Србију и за Мађарску, с обзиром на то да ће у појединим деловима света услед сукоба у Украјини наступити несташица хране.

„Нећемо дозволити улазак ниједном илегалном мигранту на територију Мађарске и не треба да покушавају ни да долазе у Србију, јер неће имати могућности да наставе свој пут преко Мађарске. Ми ћемо Србији помоћи да заштити своју границу“, рекао је Сијарто у Суботици.

Он је то изјавио након потписивања споразума са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем, између Владе Србије и Мађарске којим се регулише гранична контрола у друмском, железничком и водном саобраћају.

Сијарто је оценио и да су санкције којима је ЕУ одговорила на ратну ситуацију у Украјини, довеле до све веће инфлације и миграционих таласа.

„На источној страни у нашу земљу долази више од десет хиљада људи, а укупан број избеглих лица из Украјине која су ушла у Мађарску до данас је 820 хиљада“, навео је он.

Међутим, истакао је да се појавио проблем илегалних избеглица са јужне границе Мађарске, где је ове године евидентирано 110.000 миграната.

„Ти мигранти су све опаснији, агресивнији и наоружани. То више није питање људских права, него питање безбедносног ризика обе земље. Желео бих да појасним тим људима који нападају наше полицајце или се понашају агресивно у Србији, да они немају никакво право да уђу на територију Мађарске“, казао је Сијарто.

Сматра да Србија и Мађарска треба да буду спремне на нове претње овакаве врсте, јер због рата у Украјини у многим деловима света долази до глади.

Сијарто сматра и да Брисел и невладине организације које, како је рекао, подржава Сорош, треба да престану са својом пропагандом, јер је ово „минут после дванаест“.

„Молимо их да не подстичу мигранте да илегално прелазе наше границе и на тај начин крше суверенитете Мађарске и Србије“, казао је он.

Подсетио је да је у Суботици недавно дошло до сукоба миграната, који се завршио смртним исходом и додао да одговорност за то сносе они који подржавају илегалну миграцију.

Такође, рекао је и да његова земља на истоку и даље прихвата и дозвољава улазак ратним избеглицама из Украјине.

Извор: РТВ