Председница Мађарске у Београду и Суботици

Београд – Председница Мађарске Каталин Новак допутовала је у званичну једнодневну посету Србији, прву откако је 10. маја ове године изабрана на ту функцију. Уважену гошћу из Будимпеште је испред Палате Србија у Београду, уз интонирање химни двеју земаља и све војне почасти, дочекао председник Србије Александар Вучић, а одмах потом су почели разговори делегација. Председник Вучић је изразио захвалност Мађарској што здушно подржава европски пут Србије и поновио изузетно добре односе двеју земаља, које се, како је истакао, налазе на историјском максимуму у свим областима.

„Наша трговинска размена је у првих седам месеци ове године достигла 2,2 милијарде евра, што је за 935 милиона више него у истом периоду лане“, указао је председник Србије на заједничкој конференцији за новинаре. Билатерална сарадња је нарасла до неупоредивости и Мађарска је постала наш четврти спољнотрговински партнер, а ускоро би могла да постане и трећи, одмах иза Немачке и Кине. Вучић је најавио завршетак „брзе пруге“ Београд-Будимпешта до краја 2025. године, када ће се између две престонице путовати само 2 сата и 45 минута. А да се не чека много на граници решење је у отварању такознаног зеленог коридора, који се примењује између неке чланице Шенгенске зоне и државе ван ње.

Александар Вучић дочекује Каталин Новак (Фото: Instagram BuducnostSrbije)

„Ово није једноставан период, енергетска и економска криза су последице рата и санкција, па зато стално потенцирамо значај мира. Велика опасност нам прети и од таласа миграната, а захвални смо Србији на оном што чини како би се смањио притисак на мађарску границу“, истакла је Каталин Новак. Председница Мађарске разговарала је и са премијерком Србије Аном Брнабић и председником Народне Скупштине Владимиром Орлићем, а затим отпутовала у Суботицу, где је отворила реновирани Учитељски факултет на мађарском наставном језику. У делегацији са председницом Мађарске је и Љубомир Алексов, српски представник у Парламенту Мађарске , а домаћин Каталин Новак у нашем најсевернијем граду био је председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, који је тим поводом за РТС изјавио:„Њена посета Београду пре свега значи континуитет, оснаживање платформе коју смо заједно направили, значи и нови полет за нова времена, а што се тиче посете Суботици, односно мађарској заједници, то је уобичајена пракса. Одабрао сам Учитељски факултет због тога што има једну симболику и што је у обнову тог велелепног здања мађарска влада уложила више од три милиона евра“. Према речима Пастора факултет ће почети да ради пуним капацитетом, а има велики значај јер ће подизати нове генерације предавача, које ће „учити нашу децу, наше унуке да нема ништа битније на овом простору од међусобног разумевања и отворености“.

Здање у Штросмајеровој улици број 11 изграђено је још крајем 19. века, а од 2006. године се налати у саставу Универзитета у Новом Саду, као његова најмлађа високошколска институција. Зграда је реновирана и изнутра и споља, проширена је на око 3.800 квадратних метара корисног простора, што је три пута више него раније, а нове су учионице, библиотека и наставна средства.

За Варош РТВ пише Срђан Басић