Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону разговарао са српским представником у Парламенту Мађарске

Београд, 25. јануар 2022.- Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић и помоћник генералног секретара Народне скупштине Радослав Вујовић, састали су се са српским послаником у Парламенту Мађарске Љубомиром Алексовим.

Тема састанка била је положај српске заједнице у Мађарској и значај учешћа Срба у политичком животу те земље.

Алексов је нагласио да је премијер Мађарске Виктор Орбан веома наклоњен мањинским заједницама, а да српска заједница ужива посебан положај. Он је истакао да се невероватан напредак на том пољу бележи од 2014. године и да проистиче из изузетно добрих, пре свега приватних односа Орбана и председника Републике Србије Александра Вучића.

„Срби апсолутно немају примедбе на свој статус и на финансирање установа. У протеклих шест година буџетска издвајања за националне мањине већа су шест пута у односу на 2014. годину. Постигли смо циљеве који су деценијама били недостижни, не само на пољу образовања и културе, већ и по имовинском питању српске православне цркве“, истакао је Алексов.

Narodna skupstina Srbije, Odbor za dijasporu i region. Ljubomir Aleksov

Вујадиновић је из разговора са Алексовим закључио да је положај српске мањине у Мађарској на завидном нивоу и да може да послужи као пример многим државама у региону како би требало да се односе према српској заједнице. Са друге стране, рекао је Вујадиновић, Србија се труди и да положај мађарске заједнице у Србији прати једно такво стање. Он је изнео уверење да у корену свега леже, пре свега добри политички односи Београда и Будимпеште, односно добри политички односи два најзначајнија човека на политичкој сцени и Мађарске и Србије, председника Републике Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана.

„То је посебно важно за људе који живе у пограничним деловима, било да су Срби или Мађари. Ти односи су корен за цео Балкан, сведоци смо да у знатној мери ти политички односи утичу и на положај Републике Српске, јер не постоји данас држава у Европи, која је политички савезник и која објективније гледа на стање српске заједнице у Босни и Херцеговини, односно на положај Републике Српске као што то ради званична Будимпешта и то је нама од великог значаја“, нагласио је Вујадиновић.

Извор: Народна скупштина Србије