Премијер Орбан сусрео се са министром Дачићем

Будимпешта- Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас у Будимпешти да је основна порука коју су му упутили мађарски званичници била да Србија и Мађарска морају да се држе заједно и да траже решења за политичка питања и актуелна питања спољне политике, али и за разна економска, енергетска и свака друга питања.

„Ми са многим земљама имамо декларативно добре стратешке односе, али ретко са којом земљом имамо тако конкретне договоре у решавању одређених питања као са Мађарском. Они су заинтересовани за заједнички приступ у области енергетике, да једни другима помажемо када је реч о нафти, гасу, електричној енергији“, казао је Дачић.

Навео је да је са Орбаном разговарао и о предстојећем, новом трилатералном састанку са Аустријом, посвећеном борби против илегалних миграција, и о седници влада Србије и Мађарске, за коју је рекао да ће бити одржана у првој половини године.

И. Дачић, В. Орбан (Фото: Золтан Фишер)

Дачић је казао и да се Орбан „посебно заинтересовао“ за став косовског премијера Аљбина Куртија о напретку дијалога Београда и Приштине.

„Питао ме је да ли Курти има било какву идеју о неким договорима или стално покушава да инцидентима минира било какав долазак до договора“, навео је Дачић.

Мађари су, додаје, заинтересовани за бржу реализацију стратешких пројеката – железничке пруге и ауто-пута, а министар наводи да га је Орбан питао ко је крив за гужве на границама.

„Орбан се интересовао како можемо да се растеретимо што више како би људи што брже прелазили граничне прелазе. Установили смо да је кривица на различитим странама, али да је један део што је овде граница Шенгенског простора“, навео је српски шеф дипломатије.

Дачић је претходно сусрео са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.