„Приче из комшилука“ – Изложба у Печују

Печуј- „Приче из комшилука – наслов je изложбе која је недавно отворена у Дому цивилних заједница у Печују у организацији Градског музеја Врбас, Самоуправе Срба у Печују и Печујско-барањског српског удружења. Поставка садржи радове сликарске радионице Пехан, у којој је на прекретници 19 и 20 века стварао један о најзначајнијих војвођанских уметника Јожеф Пехан, један од зачетника сецесије. Његов препознатљив фотографски стил чине специфични костими, сценографија и позе које су биле далеко испред времена у којем је живео и стварао, чинећи га надалеко познатим.

Изложбу су отворили Иван Тодоров, амбасадор Србије у Будимпешти, Соња Жигић, председница Скупштине Општине Врбас и Весна Гргуровић, археолог и руководилац Музеја у Врбасу. Поставка представља Јожефа Пехана , као сликара,  скулптора  и фотографа, а његов опус нас враћа у прошлост, у временске и просторне оквире који спајају регион. Фотографије, одабране у склопу изложбе, јесу део породичног албума и представљају три породице: Ковалски, Хајб и Хегел. Чланови ових породица су овековечени фотообјективом Јозефа Пехана и његових сарадника, чланова породице. „Јединствени животни стил, комплексна уметничка пракса Јозефа, а затим и његовог сина Беле,  одразили су се и на њихово  бављење фотографијом“- речено је приликом отварања.

Фото/Извор: Дом цивилних заједица

На изабраним фотографијама, које су представљене у оквиру изложбе у Печују, непрестано се преплићу  занатска вештина, уметничка пракса и потреба за експериментом.

Публика, пре свега, љубитељи фотографисања, захваљујући темељном и промишљеном избору фотографија од стране аутора изложбе Весне Гргуровић и Павла Орбовића, има прилику да се вид један аутентични и уметнички обликован садржај.

Поставку прати и српско-мађарски каталог који су објавили, суфинансирали   Покрајински секретаријат  за културу и односе с верским заједницама и Општина Врбас. И све то у години када се обележава 100. годишњица смрти Јожефа Пехана, великог средњорвропског уметника.

 М.Марко