Први контакти између српске заједнице у Сегедину и Срба у Мостару

Сегедин, 28. март 2022. – Тродневним боравком четворочлане делегације Српског просвјетног и културног друштво ”Просвјета” – Градски одбор Мостар’’, прошлог викенда у Сегедину, вођени су први званични разговори о будућој сарадњи српских народносних и верских организације у Сегедину и српских институција у Мостару. Повезивање сународника из Мађарске и Босне и Херцеговине иницирала је др Доминика Хорват, спољноекономски саветник при Амбасади Мађарске у Сарајеву, са циљем, да се размотре могућности повезивања српских организација, и путем реализације заједнички осмишњених пројеката, успостави сарадња у области културе, образовања и инфраструктурног развоја.

Разговорима, приликом узвратне посете делегације „Просвјете“ у Сегедину, коју је предводио протонамесник Радивој Круљ, парох мостарски, присуствовао је и Љубомир Алексов, представник српске заједнице у Парламенту Мађарске, а у име домаћина госте је поздравио протонамесник Далибор Миленковић, парох сегедински. На првом месту је било речи о сарадњи у домену образовања – у Мостару функционише Просвјетина школа српског језика, историје и културе чију наставу сваке друге суботе похађа близу 90 ученика српске националности различите старосне доби, док је у Сегедину, на иницијативу Самоуправе Срба у Мађарској, после вишедеценије паузе, поново утемељена српска основна школа, као подружница Српског образовног центра Никола Тесла у Будимпешти. Разматрала се могућност размене ученика, наиме, разне српске организизације у Мађарској одржавају летње тематске кампове за децу и омладину, у чији рад би се могла укључити деца из Мостара, док би школарци из Сегедина, почетком јесени, боравили у Мостару. На пољу размене културних садржаја у првом плану наћиће се српска Културно уметничка друштва из Мађарске којима ће се пружити могућност гостовања у граду на Неретви, док би се КУД Гусле из Мостара представило у Мађарској. Ту су наравно и промоције, књижевне вечери, на којима би се представила штампана издања сународника.

О будућој инфраструктурној сарадњи се такође разговарало, а прави повод за отварање ове теме јесте градња саборног храма Свете Тројице у Мостару; за фрескомалтерисање храма позамашна финансијска средтсва извојила је и Влада Мађарске, која, такође, велики нагласак ставља и на потпомагање обнове српских светиња на подручју Епархије будимске, међу њима и цркве Св. Николе у Сегедину. У плану је реализације заједничког пројекта, помоћу којег би се у звонику саборног храма у Мостару изградио интерактивни музеј, а истовремено, преко тог пројекта, спровела би се делимична обнова храма у Сегедину. Међутим, први кораци у остваривању узајамне сарадње биће размена информација о датумима летњих кампова у Мађарској, да би се ученици Просвијетине школе упознали са темама кампова и благовремено одлучила о учешћу у њима. Делегација из Мостара посетила је Српску основну школу у Сегедину, зграду која је под реконструкцијом и у коју српски вртић и школа ускоро треба да се преселе, односно, светониколајевски храм, у којем је протонамесник Радивој Круљ, уз чинодејствовање месног пароха, Далибора Миленковића служио свету литургију.