Разрешен државни секретар због сумње на корупцију

Будимпешта, децембар – Државни секретар у Министарству правде Пал Велнер разрешен је дужности само дан након подношења оставке. Указ о разрешењу другог човека поменутог ресора потписао је шеф државе Јанош Адер на иницијативу премијера Виктора Орбана и одлук је одмах ступила на снагу.

Велнер је за сада остао посланик Фидеса и челник (два) одбора владајуће странке у жупанији Комаром-Естергом и самом Естергому, али је, како оцењују мађарски медији, само питање времена када ће бити склоњен и са тих функција.

Поступак против Велнера сматра се највећом корупционашком афером у Мађарској у последњих неколико деценија, што може да има утицај и на парламентарне изборе у пролеће идуће године.

Пал Валтер (Фото: Ноеми Брузак / МТИ)

Случај је покренуо државни тужилац Петер Полт, који је од посланика парламента затражио да укину имунитет свом колеги како би могао да буде оптужен за више кривичник дела. Велнеру се ставља на душу да је неколико година добијао по 2-5 милиона форинти од председника Извршитељског одсека Мађарског суда  како би решио поједине спорове по његовој жељи. У оптужници се наводе и сумња у злоупотребу положаја, трговину утицајем, саучесништво у кривичним радњама и друго, за које је, према речима шефа Правне катедре ЕЛТЕ универзитета Петера Хака , предвиђена казна од пет до 10 година затвора.

Заменик министарке правде Јудит Варга у писаном саопштењу наводи да није починио никакво кривично дело, али да подноси оставку због политичке одговорности. Огласио се и ресор, који наводи да у датим околностима државни секретар не може да обавља своју функцију, уз наду да ће се високи функционер током судског процеса „очистити од оптужби“.

Опозиција указује на корупцију у врху државе и тражи оставку министарке, било зато што је знала и ћутке прелазила преко малверзација, или због необавештености у делу владе којим руководи.

Оптужницу поткретљује и нагли раст приватне фирме „Тагба ДОО“, коју воде Велнером син и супруга. Основана је 2015. практично ни из чега, а већ је, како пише независна „Непсава“,  достигла вредност од 928 и лане је имала чисту добит од 83 милиона форинти, узевши учешћа и у приватизацији речног бродарства.

Пут до судског епилога ће, нема сумње, бити веома дуг, а аналитичари настоје да утврде шта се дешава иза кулиса. Противници коалиције Фидеса и демохришћана кажу да се у Мађарској ништа битно не може догодити без знања и одобрења премијера Орбана, дугогодишњег државног тужиоца Полта сматрају само послушником првог човека земље и процењују да је владајућим странкама била потребна једна оваква афека како би доказале да нико није изнад закона. За неке је Велнер само врх леденог брега, а за друге – жртвено јагње.