Реконструкција централне куле логора Другог светског рата „Старо Сајмиште“

Београд, 27. јул 2022. – У меморијалном комплексу „Старо сајмиште“ у Београду данас је симболично обележен почетак извођења радова на реконструкцији централне куле.

Церемонији, која је почела минутом ћутања за све жртве логора и интонирањем химне, присуствовао је Патријар српски Порфирије, представници Владе Србије и многи други.

„Велика је част бити председник Србије која је почела да се сећа и да памти. Данас на 78 година од укидања логора Старо сајмиште, ми га ослобађамо. Извините због тога што је ова зграда иза мене у таквом стању и што готово 80 година нисмо водили рачуна о својој прошлости и нисмо бринули ни о својој будућности“, рекао је председник Вучић.Он је том приликом истакао да смо сведоци бројих покушаја релативизације догађаја Другог светског рата, али да то не може да буде политика садашњости ни Европе, ни света, а Србије никада неће бити, и додао:

„Наш историјски задатак је да у центру модерног Београда гајимо сећање на наше суграђане, Јевреје, Србе и све друге, страдале без икаквог разлога од злочиначке руке окупатора. И свако ко има макар и мрву човечности, гледаће другим очима свет око себе, након посете Сајмишту, нагласио је председник Србије, наводећи да ће кроз документа, фотографије, бити представљене све чињенице како се нико никад не би нашао да каже да се тако нешто није догодило на Старом сајмишту, или да је све то мит.

Председник је указао на то да су бројне генерације политичких лидера још из комунистичког времена, игносирале страдалнике логора, те да је било много обећања да ће то место бити приведено намени како бисмо се сви сећали жртава, али да то нису пратила дела.

„На нашу срамоту 78 година имали смо преча посла, него да се бавимо жртвама, које нису биле много важне или су остављање по страни, зарад дневнополитичких циљева, или да се негде неконе не бисмо замерили. Мора се искрено рећи да је садашње стање „Старог сајмишта“, које је видно запуштено, последица нашег односа и небриге, још од 1945. године“, нагласио је Вучић.

Република Србија је сада доношењем Закона о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ и формирањем установе која ће водити рачуна о адекватном и примереном неговању културе сећања на бројне невине жртве нацистичких и усташких злочина, створила после скоро 80 година неопходне услове за почетак преуређења овог локалитета у правцу толико потребне образовне и меморијалне функције.

Данашња церемонија означила је почетак прве фазе адаптације и санације централне куле Меморијалног центра која ће бити посвећена неговању и очувању културе сећања на жртве геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ. 

Логор на Београдском сајмишту један је од примера најстрашнијег људског безумља и злочина које су нацисти и хрватске усташе починили током Другог светског рата. У овом логору било је око 39.000 заточеника, од којих је око 18.000 смртно страдало. Затвореници су пребијани, вешани и стрељани, умирали од глади, зиме и болести, док је знатан број њих из логора одвођен у смрт ”душегупком”.