Саопштење из Епархије будимске поводом масакра у Београду и Младеновцу

Сентандреја – Поводом трагичних догађаја који су задесили наш народ у Републици Србији:

1. Масакр осморо деце и једне одрасле особе у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду као и тешко рањавање више људи;

2. Масакр у којем је пунолетна особа у околини Младеновца убила осморо и тешко ранила више људи

Српска православна епархија будимска налаже подручном свештенству али и препоручује верном народу следеће:

1. Прославе храмовних слава поводом празника Светог Великомученика Георгија које су планиране да се одрже за викенд 06. и 07. маја ове године имају се прославити искључиво литургијски са освећењем и резањем славског колача и уз служење помена невино пострадалим у Београду и Младеновцу.

2. Забрањује се свака врста културно-уметничких програма и музике у црквеним портама за време трајања дана жалости у Републици Србији.

3. Препоручује се парохијским свештеницима да упуте верни народ у својим парохијама да се такође суздржавају од већих непотребних прослава које подразумевају весеље и музику – у трајању од 40 дана.

4. Препоручује се свештенству да упути верни народ који у предстојећем периоду прославља крсне славе, првенствено Ђурђевдан, да своју крсну славу такође прославе у молитвеном духу, како и доликује данима велике жалости и туге која је задесила наш народ.

5. Позивамо све српске институције у Мађарској да откажу све културно-уметничке програме који подразумевају весеље уз музику и остале садржаје, а који су планирани да се одрже у предстојећем периоду, нарочито за време трајања дана жалости у Републици Србији.

Док родитељи и остали чланови породице оплакују своју децу, браћу и сестре који су трагично пострадали није ни прилика ни време да судимо и доносимо брзоплете и непромишљене закључке него је време да се покајемо за оно што смо сами створили а то је свет у коме данас живимо.

Ови трагични догађаји су слика суновратног моралног пада нашег народа, за који смо и ми на неки начин криви.

Молимо се Васкрслом Господу да душе свих невино страдалих, у овим небивалим трагедијама, смести у насеља праведних а онима који сада неутешно плачу да подари истинску утеху.

Епархија будимска