Сарадња у региону се наставља

Директор управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије Арно Гујон састао се 17. априла  у Београду са представницима Конференције српских националних организација из земаља региона у сталном заседању. У делегацији су били Љубомир Алексов српски посланик у Мађарском парламенту, Огњан Крстић српски посланик Румунског парламента и председник Савеза Срба Румуније, као и др Момчило Вуксановић председник Српског националног савета Црне Горе.

Састанак је уприличен уочи заказивања нове седнице Конференције српских националних организација из земаља региона у сталном заседању, која ће бити одржана средином маја ове године у Матици српској у Новом Саду.  Саговорници су директора Управе упознали са начином рада конференције указавши на њен значај и структуру коју чине признате националне организације из домицилних држава – Мађарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Србије, Македоније, Албаније и Црне Горе.

Љубомир Алексов, српски посланик у Мађарском парламенту  упознао је Арноа Гујона директора Управе, са стањем и положајем српске заједнице у Мађарској, који су на историјски добром нивоу, захваљујући управо добрим односима Србије и Мађарске.

„Све је кренуло 2015. године у Будимпеши и од тада смо успели да покренемо више заједничких иницјатива у корист нашег народа. Битно нам је да Србија у што већој мери обраћа пажњу на регион, не само на грађане Србије у региону, него на све припаднике српског националног корпуса“ – рекао је Алексов и позвао директора Управе за дијаспору и Србе у региону да посети Мађарску.

Они су, такође, нагласили да конференција ради успешно већ шест година и да су до сада покренули неколико иницијатива, веома значајних за јединство српског народа на овим просторима. Tрочлана делегација указала је да је превасходни циљ ове организације развијање најбољих међусобних односа међу Србима региона, као и успостављање што чвршће сарадње са државним институцијама Републике Србије, као матичне државе.

„Радује ме што је положај српског народа у Румунији и Мађарској знатно бољи у протеклих неколико година а желели бисмо да је иста ситуација и у остатку региона. Господин Вуксановић је упознао моје сараднике и мене са изазовима кроз које пролази наш народ у Црној Гори. Сагласили смо се да је заједнички рад и координацију активности на очувању српског културног простора у региону потребно унапредити и радићемо на томе у наредном периоду“ – рекао је Арно Гујон директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.