Састанак Епископа будимског Лукијана са државним секретаром Шолтесом

Будимпешта – У петак, 08. марта 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ будимски Лукијан примио је у просторијама црквене општине у Будимпешти Миклоша Шолтеса, државног секретара за сарадњу са црквама и националним мањинама, сазнајемо из Епархије будимске.

Преосвећени Владика је најпре поздравио Шолтеса и изразио задовољство поводом данашњег сусрета који је по речима Шолтеса, који се надовезао на Владикине речи добродошлице, изузетно важан како за Уред премијера Мађарске тако и за Државни секретаријат на чијем је челу. Овом приликом сумирана је сарадња између Епархије са једне стране и Уреда премијера Мађарске и Државног секретаријата за сарадњу са црквама и националним мањинама са друге стране, која је по речима саговорника била на задовољавајућем нивоу.

Договорен је наставак међусобне сарадње како по питању општих епархијских послова тако и по питању доприноса изграђивању изузетно пријатељских односа Мађарске и Србије и наша два народа.

Састанку су присуствовали још и Петер Сентђерђвелђи, градоначелник петог кварта Будимпеште, др Тибор Федор, службеник Државног секретаријата, протојереј-ставрофор Војислав Галић, архијерејски заменик, протојереј Зоран Остојић, протосинђел Варнава Кнежевић као и службеници управе петог градског кварта.

Овом приликом Шолтес и представници петог градског кварта посетили су и храм Светог Великомученика Георгија где су се поклонили моштима овог светитеља које су чувају у пештанском храму.