Седам партијских листа на парламентарним изборима

Будимпешта, 07. март 2022.- Национална изборна комисија прогласила је партијске (земаљске) листе на парламентарним изборима заказаним за 3. април, а жребом је утврђен и њихов редослед на гласачким листићима.

Услове – довољан број потписа грађана у најмање 71 појединачној изборној јединици у бар 14 жупанија и Будимешти као посебној административној целини – испунило је седам странака и коалиција, а на листи ће се наћи и 12 од укупно 13 званично признатих мањинских самоуправа, за које су важили блажи критеријуми. (Захтев није поднела само најбројнија Ромска самоуправа, али су се припадници те националне заједнице нашли на листама других партија.)

На списку такозваних земаљских листа, које дају 93 од укупно 199 посланика, нашло се, тако, 19 политичких и мањинских организација, али ће се права борба водити међу присталицама поменутих седам партија и савеза. На првом месту је савез шест водећих опозиционих странака (Демократска коалиција, Јобик, Моментум, Мађарска социјалистичка партија, ЛМП и Дијалог), Партија нормалног живота је четврта, Мађарска партија дворепок пса пета, Покрет решења седми, Наша партија девета, Покрет наша домовина дванаести, а коалиција Фидеса и Хришћанско-демократске народне партије је тек 18.

Земаљска самоуправа Срба у Мађарској се, такође вољом жреба, нашла на 17. месту, мада сам положај на листићима формално не значи ништа.

Фото: Непсава

Сви учесници у овом делу изборног процеса су именовали и људе који ће се борити за фотеље у парламенту, а њихов редослед је битан јер касније код састава највишег представничког тела неће бити прескакања, сем из оправданих разлога или у случају неке више силе.

На челу владајуће коалиције, која се бори за трећу узастопну победу, налази се, наравно, председник Фидеса и премијер Виктор Орбан. Следе лидер демохришћана Жолт Шемјен, председник парламента Ласло Кевер, па Марта Мартаи, Кинга Гал, Лајош Коша, Силард Немет, Габор Кубатов, Мате Кочиш, Петер Харах, Шандор Лежак…

Уједињена опозиција је проценила да ће освојити најмање 45 мандата, па је договорено да Демократска коалиција (ДК) Ференца Ђурчања добије 14, десничарски Јобик 12, Моментум и савез МСП-Дијалог по 8, а ЛМП три сигурна места.

Листу предводи заједнички кандидат за премијера Петер Марки-Зај, а иза њега су посланица у Европском парламенту Клара Добрев (ДК), градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ (МСП-Дијалог), Петер Јакаб (Јобик), Андраш Фекете-Ђер (Моментум) и други.

За преосталиј 106 посланичких места бориће се кандидати у појединачним изборним јединицима, а Уједињена опозиција и ту наступа заједнички, што трку чини крајње неизвесном.